Начална страница | Красота | ГОЛЯМОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО

ГОЛЯМОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО

image

Кожата трябва редовно и правилно да се почиства…

- това гласи първата „божа" заповед в козметиката. Жизненият ци­къл на клетките е около 4-5 седмици, след което те отмират и се натрупват по повър­хността на епидермиса. И ако не ги премахнете, тенът ви ще посивее, лицето ще се покрие с пъпки и ще започне да се лющи.

За да не ви сполети това, редовно правете „голямо по­чистване" на кожата - така наречения пилинг (от английската дума peel - из­лющване). Това е процедура за премахване на мъртвите клет­ки от повърхността на епидер­миса. Също така пилингът сти­мулира възпроизводството им, подобрява кръвоснабдяването.

Съвременните средства за пилинг имат различни наиме­нования: скраб, ексфолиант, дезинкрустант. Те излющват по­върхностния слой на кожата по 2 начина: химичен и механичен.

При химичния пилинг се прилагат специални средства (течност, гел, крем или прах), които разтварят мъртвите клетки. Този метод се препо­ръчва за премахване на пиг­ментни петна и следи от пъпки и се прилага само в козметич­ните салони от специалисти. За целта се използват плодови киселини или ензими. Химич­ният пилинг е противопоказан за притежателките на чувстви­телна кожа, не бива да се пра­ви през пролетта и лятото и по-често от 2 пъти годишно.

Вторият начин - механичният, е по-популярен, прост и безопасен. Най-из­вестното средство за такъв пилинг е скрапът, който съдържа миниатюрни, кръг­ли, изглаждащи час­тички (ексфолианти)

- с тях става излющ­ването. За основа на това средство се из­ползват крем, гел или козметична гли­на. Ако кожата ви е мазна или смесена, подберете, скраб с глина - ще премах­нете мазния блясък и ще свиете порите. За сухата и чувствителна кожа най-под­ходящ е скрапът с крем. А гелообразните средства са уни­версални.

Домашни рецепти за маски

Вкъщи можете да си при­готвите почистващи маски от продукти в кухнята. Предлага­ме ви няколко рецепти. Начи­нът на прилагането им е след­ният: вечер преди сън нанесете готовата топла смес по масажните линии (но не и на кожата около очите) на почистеното от грима лице, оставете я за 15-20 мин, след това я измийте с топла вода и го намажете с подхранващ крем.

Медена: За да си приготвите тази пилинг-маска, трябва да разтопите 2 супени лъжици мед на водна баня (но не на много висока температура). Свалете меда от огъня и след като поизстине, го смесете със сока от 1/2 лимон и 1 супена лъжи­ца пшенични трици. Маската е идеална за пъпчива и белеща се кожа.

С извара: Вземете 1 чаена лъжичка смлян с кафемелач­ката ориз, хубаво го разбър­кайте с 2 супени лъжици без­солна извара и 1/2 чаена лъ­жичка зехтин. Добре е, преди да си намажете тази смес, мал­ко да я подгреете.

Морковено-овесена: Настържете на рендето 1 голям сочен морков, към кашата добавете 1/2 чаена лъжичка смлени ове­сени ядки.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст