СЛАДИЧКО

image

БАВАРСКИ ПЛОДОВ СЛАДКИШ - Продукти за 6-8 човека: 500 мл прясно мляко,6 жълтъка, 125 г захар, 18 г желатин, 750 г ягоди, 250 г малини, 250 мл

БАВАРСКИ ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Подготовка: 20 мин. Време за варане: 5 мин. Време за престой: 12 ч.

Продукти за 6-8 човека: 500 мл прясно мляко,6 жълтъка, 125 г захар, 18 г желатин, 750 г ягоди, 250 г малини, 250 мл течна сметана, много студена

За украса

Касис, мента, пудра захар

Приготовление: 1. Загрейте млякото в тенджера с дебело дъно. Разбийте жълтъците и захарта, докато сместа удвои обема си. Сипете млякото на тънка струйка върху яйчената смес, без да спирате да разбърквате, след това върнете обратно всичко в тенджерата. Загрейте на тих огън и разбърк­вайте, докато кремът покрие лъжицата (около 5 минути).

2. Сложете желатина в купа със студена вода да набъбне. След това го отцедете и го добавете в топлия крем. Оставете го да изстива.

3. Сложете 500 г ягоди и 200 г малини в кухненския робот и ги миксирайте на голяма скорост, за да получите сок. Разбийте сметаната на пяна. Смесете плодовия сок с охладения крем, след това добавете внимателно смета­ната, като повдигате сместа.

4. Покрийте подвижното дъно на форма за торта с найлоново фолио, сипете 4 черпака крем и го оставете за 10 минути на студено. През това време нарежете на тънки филийки останалите ягоди и ги разпределете пок­рай формата и върху крема. Запазете няколко от тях за украса. Сипете останалия крем и оставете за 12 часа В хладилника.

5. За да извадите сладкиша, обвийте формата за няколко минути с кърпа, потопена в гореща вода и изцедена. След това отстранете формата, отстранете фолиото и сло­жете сладкиша върху голяма чиния. Украсете с останали­те плодове, стръкче мента и поръсете с пудра захар.

ЖЕЛИРАН СЛАДКИШ С МАКОВО СЕМЕ

Подготовка: 40 мин. Време за варене: 10 мин. Време за престой: 4 ч.

Продукти за 4-5 човека: 2 праскови, 1/2 ананас,1 круша, 100 г пудра захар, 10 жълтъка, 300 мл течна сметана, много студена, 500 мл прясно мляко, 200 мл сироп от червени плодове, 80 г маково семе, 2 супени лъжици мед, 16 г желатин

Приготовление: 1. Сложете 6 г желатин да набъбва в чаша със студена вода. Сложете сиропа да кипне и отдръпнете от огъня. Добавете в него отцедения желатин и разбъркайте.

2. Сипете течността във форма за кейк и оставете за 1 час в хладилника.

3. Сложете останалия желатин в чаша със студена Вода да набъбне.

4. Загрейте в сух тиган маковото семе, за да разгърне аромата си.

5. Сипете млякото в тенджерка и го оставете да кипне. Разбийте жълтъците със захарта, маковото семе и меда. Поливайте на тънка струйка с млякото и разбърквайте. Върнете сместа в тенджерата. Оставете на тих огън като непрекъснато разбърквате, докато кремът покрие лъжицата. Отдръпнете от огъня и добавете отцедения желатин. Оставете сместа да се охлажда.

6. Разбийте течната сметана на пяна, след това я доба­вете внимателно към крема. Разпределете сместа във формата за кейк и оставете за 3 часа в хладилника.

7. Обелете плодовете. Нарежете ги на малки кубчета. 8  Потопете за кратко дъното на формата в гореща вода, за да може да извадите лесно сладкиша. Нарежете го на дебели резени, гарнирайте с плодовете преди да сервирате.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст