Начална страница | Кухня | ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ ЯСТИЯ С ПАТЛАДЖАН – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ ЯСТИЯ С ПАТЛАДЖАН – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

ПАТЛАДЖАНЕНИ "ШНИЦЕЛИ"…

Нарежете 2 патладжана на кръгове или на надлъжни филии с дебелина от около 1 см. Разбийте в купичка 1 яйце и кафена чашка кокосово мляко /може да се замени с мляко, кипнато с лъжичка кокосови стърготини/. Отделно смесете по 2 лъжици ситно нарязан магданоз, копър, и по 2-3 листенца босилек, мента или пресен джоджен. Добавете към тревите чаша и половина едра галета и по 1/2 лъжичка сол и черен пипер. Топвайте патладжаните първо в яйчената, после в гапетената смес и ги пържете на умерен котлон по около 3-4 мин. от всяка страна.

ПАТЛАДЖАНЕНО ТИМБАЛЕ

Обелете и нарежете на филии 2 патладжана, посолете ги и ги оставете да се отцедят за 15 мин.

Леко ги подсушете със салфетка, намажете ги с олио и ги поза-пържете в сух тиган или ги запеете за няколко минутки върху фолио на грил. Обложете с патладжанените филии форма за печене, като оставите няколко филии за покриване, настържете отгоре кашкавал. За плънка на тимбалето сварете в подсолена вода300 г дребна паста или юфка. Смесете я със задушени зеленчуци, с варени морски дарове, с кайма, /приготвена като в горната рецепта/ или само с гъст бешамелов сос. Добавете още 50-60 г настърган кашкавал, разбъркайте и излейте така приготвената плънка с паста върху патладжанените филии във формата, покрийте отгоре с останалите патладжани и запечете тимбалето за 1/2 час в сгорещена на 180 градуса фурна. Като се поохлади, го обърнете върху плато и го наръсете с настърган кашкавал. Режете го като торта.

ПАТЛАДЖАН С ГЪБИ „ПО ИТАЛИАНСКИ“

Сварете 400 г къси макарони в подсолена вода според упътването. След като ги отцедите, ги разбъркайте с лъжичка зехтин, за да не слепнат. Включете фурната на 180 градуса. Нарежете. 1 патладжан на кубчета, шепа гъби на филийки и глава лук на ситно. Сгорещете 2 лъжици олио в тигана и сотирайте първо патладжана за 2 мин., после добавете лука и след минутка -гъбите. Задушавайте без капак още 5 мин. и прибавете 3-4 счукани скилидки чесън. След минута изсипете зеленчуците в тенджерата при спагетите. Добавете около 250 г сварено пилешко месо и 1 сварен кренвирш /или запържена наденичка/, нарязани на хапки. Изсипете отгоре 2/3 чаша доматен сос /готов или домашно приготвен/, 1/2 чаша натрошено сирене, сол и черен пипер на вкус и 100 г настърган пармезан /или кашкавал/. Изсипете сместа в подмазана с масло огнеупорна тавичка. Настържете отгоре още малко пармезан и печете ястието половин час, докато кашкавалът се разтопи и леко се запече.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст