Начална страница | Кухня | С ВКУС НА ЛЯТО

С ВКУС НА ЛЯТО

image

Боровинката : вкусна и полезна…

Ако през ранна есен ви се случи да бъдете в планината, не пропускайте да по търсите под сянката на боровете ниските храсти на боровинките, които покриват земята като килим. Можете да съберете стотици от техните плодове: синьо-червени топчета, сладки и полезни. Боровинката е ниско растение, не по-високо от 50 см, с дребни овални лъскаво зелени листенца. Плодовете се берат внимателно в кошница (никога в метален или дървен съд). При брането пазете да -не унищожавате много листа, за да не повредите растението.

Боровинките са богати на витамини А и С и на минерални соли. „Съхраняват“ кръвоносните съдове и подобряват нощното виждане.

За да се запазят за по-дълго време боровинките и техните лечебни и хранителни качества, можете да ги замразите или да ги направите на мармалад. За няколко дни могат да се запазят, като се поръсят със захар. Боровинките имат много добро дезинфекционно действие на червата. Особено са полезни при дизентерия у децата. Ако имате крехки капиляри, сутрин на закуска си пригответе следната плодова салата: боровинки, праскови, ябълки, подправени с портокалов сок и няколко листенца мента. Срещу бръчки и купероза всяка сутрин пийте по една чашка пресен боровинков сок. А с памуче, напоено с няколко капки от същия сок, намажете лицето си и оставете така 10 минути. Изплакнете. Повтаряйте тази процедура 20 дни.

Сироп от боровинки

Изстискайте 1 кг боровинки през памучна марля. Претеглете сока и пригответе същото количество захар. Затоплете сока на водна баня, изсипете вътре захарта и оставете да се разтвори, като бъркате от време на време. Боровинковият сироп се употребява през цялата година: в плодова салата, разреден като сок, с бяло вино като аперитив.

Боровинково сладко

Подбират се добре узрели и по-едри боровинки и се заливат с горещ сироп, приготвен от 1,5 кг захар и 1 /2 л вода на 1 кг плод.; Сладкото се вари до сгъстяването му.

Сладко от моркови

Морковите се почистват и нарязват на тънки кръгчета. Ако имате достатъчно време и подходяща формичка, бихте могли да изрежете мънички сърчица и звездички.

Приготвя се сироп от 1 кг захар и 0,4 л вода за 1 кг нарязани моркови. Колелцата или фигурките се пускат във врящ сироп за 5 минути. След което варенето се прекъсва поне за 1-2 часа. Прибавят се още 200 г захар и сладкото се доварява, докато морковите Станат прозрачни. Не пропускайте да сложите и лимонтузу (на връхчето на лъжичката).

Сладко от лимони

Вземете 1 кг сочни лимони и ги измийте добре. Подсушете корите им и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм. Ако лимоните са едри, . разрежете кръгчетата още на половина. Почистете ги от семената и ги наредете в сухи буркани, като всеки пореден ред посипвате със захар. Пропорцията е 1 кг лимони -1 кг захар. Оставете бурканчетата на стайна температура и ги обръщайте периодично, докато захарта се разтопи. Допълнете бурканите, ако е необходимо, като повторите процедурата. Един не само вкусен, но и витаминозен десерт!

Крем „Фантазия“

Това е любимият десерт на Робърт де Ниро, но в тези периоди от живота му, в които не трябва да отслабва драстично за някоя роля.

Разбива се добре една кофичка кисело мляко с една водна чаша пудра захар. Прибавя се желатин (предварително разтворен във вода), сока от 1 лимон и половин чашка бадемови ядки. Сместа се разбърква отново и се изсипва в подходящи купички. Слага се в хладилника, докато се желира.

Украсява се с резенчета киви и ядки шам фъстък.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст