Начална страница | Кухня | ДА СГОТВИМ ПО ГРЪЦКИ

ДА СГОТВИМ ПО ГРЪЦКИ

image

Гръцката кухня е c великолепни натурални и семпли вкусове, пресни продукти…

 и летни аромати. Повечето рецепти са лесни и бързи за приготвяне, а съчетани с чаша рецина или узо, носят истинско удоволствие.

Ако нямате възможност да им се насладите на някой от лазурните брегове на Гърция, предлагаме ви да си организирате тематична вечер у дома. Рецептите не се нуждаят от подробни указания и пропорции, а по-скоро от няколко съвета, за да придобият онзи неповторим вкус на море и слънце.

ГРЪЦКА САЛАТА

Гръцката салата е почти идентична на нашата шопска, с няколко допълнителни вкуса - риган и зехтин. Изберете добре узрели сладки домати, крехка краставица, задължително червен воден лук сладък сорт и зелена сочна чушка. Маслините е най-добре да бъдат каламон, риганът сух, сиренето фета, а зехтинът истински студено пресован.

Дерсингът пригответе, като стриете малко сух риган в хаванче, добавите едра морска сол и налеете зехтин. Оставете да престои 10-ина минути. Нарежете зеленчуците на едри парчета и предварително ги охладете добре в хладилник. Залейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и поставете плочка сирене отгоре. Придружете я задължително със заскрежена чаша узо с много лед и малко вода.

ТИКВИЧКИ ПО ГРЪЦКИ

Тиквичките по гръцки са много крехки, с лека и хрупкава коричка. Сервират се чисти, без да се напояват със сосове и дресинги, както се практикува в българската кухня. Изберете тъмнозелени тиквички или добре узрели светлозелени. Противно на очакванията и за разлика от краставиците, по-дебелите и големи тиквички са по-вкусни и сладки от крехките млади. Нарежете ги по дължина или на резени според предпочитанията ви. Посолете ги и ги оставете да се отцедят. Потопете ги в брашно, изтръскайте излишното количество и ги наредете върху суха чиния/дъска. Изчакайте брашното да попие влагата върху тиквичките и да придобие кашеста консистенция (за около 20-30 минути). В голяма купа налейте студена вода с 10-ина кубчета лед. Загрейте добре мазнината (за предпочитане зехтин) в тиган с дебело дъно. Преди да пуснете тиквичките да се пържат, потопете ги за секунди в купата с водата. Така хрупкавата коричка ви е гарантирана! Сервирайте веднага, придружени с кисело мляко с копър и чесън, дзадзики (гръцкия вариант на нашата Снежанка) или друга чеснова разядка, примерно извара с малко майонеза и ситно нарязани кисели краставички.

ПЪЛНЕНИ КАЛМАРИ С ФЕТА И ПРЕСНИ ДОМАТИ

Отново пресни продукти и семпъл начин на приготвяне на скара. Ако не умеете да почиствате пресни калмари, помолете консултанта в магазина да го направи вместо вас. Съдържат хрущял и горчива част, които трябва да се отстранят. Измийте добре калмарите и ги поставете в дълбок съд, заедно с 2-3 с.л. зехтин, едра морска сол на вкус, скилидка пресен чесън и 1/2 ч.л. сух риган. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за през нощта, за да се овкусят добре. Обелете няколко добре узрели домата, нарежете ги на кубчета и ги смесете с натрошено сирене фета и струйка зехтин. Напълнете калмари-те, без да ги натъпквате. С четка ги намажете с останалата марината и ги опечете на силен огън (барбекю, плоча или скара) по 3-4 минути от всяка страна. На места ги оставете почти да изгорят, получава се хрупкава и ароматна коричка в краищата. Сервирайте с пресен лимон и магданоз и чаша рецина.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст