Начална страница | Кухня | ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ СУПИ – ПОЛЕЗНИ И ВКУСНИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ СУПИ – ПОЛЕЗНИ И ВКУСНИ

image

КРЕМ СУПА ОТ МОРКОВИ И КАРТОФИ…

ПРОДУКТИ: 6-7 средни към големи моркова, 4-5 средни картофа, 1 голяма глава кромид лук, хималайска сол, сусамово олио, пресен лимонов сок, прясно смлян черен пипер, бял пипер, корен целина;

ЗА СЕРВИРАНЕ: краве сирене „Бейк Ролс“ (или сухари).

ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете зеленчуците - картофи, моркови, лук, целина, не се старайте във формата, защото после ще се пасират. Сварете ги във вода и когато са готови, махнете тенджерата от котлона.

Овкусете с всички останали съставки, изсипете малко сусамово олио и хубаво пасирайте супата до получаване на гладка кремообразна смес. Сервирайте с настъргано сирене и кръгчета „Бейк Ролс“ или сухари.

ДОМАТЕНА КРЕМ СУПА

ПРОДУКТИ: (ЗА 4 ПОРЦИИ) - 6 броя средни домата, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 6 скилидки чесън, няколко стръка прясна мащерка, 2 кубчета пилешки бульон, 5-6 супени лъжици готварска сметана, черен пипер, бял пипер, сол, захар за балансиране на киселината, зехтин.

ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете лука на лентички, срежете и скилидките чесън на 2-3 парчета. Запържете ги до омекване в зехтина.

Нарежете моркова на ситно и го прибавете към тях, налейте около 50 мл вода и задушавайте около 5-10 минути. Внимавайте да не загори лукът и чесънът, ако ви изври бързо водата. Обелете доматите и ги нарежете. Сложете ги при морковите, лука и чесъна. Пуснете и бульончетата и целите стръкчета мащерка и оставете всичко да къкри до готовност на доматите. Подправете супата със захар и още сол, ако има нужда. След като всичко е добре сварено, махнете мащерката, сложете черен и бял пипер и пасирайте до получаване на крем супа. Прибавете и сметаната и разбъркайте добре.

ПРИГОТВЕТЕ КРОТОНИТЕ ТАКА: Сложете между 2 филийки хляб, намазани с масло някакво любимо ваше сирене - гауда, пармезан, а защо не и кашкавал. Препечете ги в тостер или в преса за сандвичи. Изчакайте ги да изстинат леко и ги нарежете на кубчета.

Сервирайте супата с кротончетата и мащерка.

СУПА ОТ ЛАПАД /И ЗА ВЕГАНИ/

ПРОДУКТИ: пресен лапад (повече), 1 голяма глава кромид лук, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка пресен чесън, 1 морков, чубрица, лют червен пипер (по желание), черен пипер, хималайска сол на вкус, 4-5 супени лъжици домашна лютеница, 1 стрък свежа целина, няколко стръкчета свеж девесил, 2-3 стръкчета пресен джоджен, пресен магданоз, пълнозърнесто биофиде, олио шарлан, пресен лимонов сок.

ПРИГОТВЯНЕ: Почистете и измийте всички зелени свежи подправки, както и лапада. Нарежете ги на ситно, нарежете и лапада и ги сложете в тенджера. Нарежете на ситно и кромид лука и моркова и прибавете и тях.

Налейте вода (без да е прекалено много, за да не стане много рядка супата) и сложете този микс от продукти на котлона да кипне и всички съставки в него да омекнат.

Към края на варенето им прибавете лютеницата и фидето.

Когато и фидето е готово, махнете супата от котлона и овкусете с лют пипер, черен пипер, сол на вкус, лимонов сок и налейте малко олио шарлан.

Добавете още малко пресен магданоз и други зелени подправки, ако желаете.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст