Начална страница | Кухня | ХАЙДЕ НА БАНИЦИТЕ!

ХАЙДЕ НА БАНИЦИТЕ!

image

Компируша…

Продукти: 1 пакет кори за баница, 1,5 кг картофи, 500 г сирене, 1 к.ч. олио, 70 г (половин пакетче) масло или маргарин, подправки на вкус (чубрица, чер пипер, копър, магданоз).

Приготвяне: Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. След като изстинат, се настъргват или нарязват много наситно. Заливат се с олиото, прибавя се натрошеното сирене и подправките. Плънката се разбърква внимателно, с нея се навиват корите и се реди вита баница в намазнена тавичка, от центъра навън. Накрая се поръсва добре с разтопеното масло и се пече на 180-200 градуса около 40 мин. Със същата плънка може да се направи и наложена баница, която се разрязва на парчета преди да се поръси с маслото.

С плънка от зеле

Продукти: 1 пакет кори за баница (не от най-фините, а по-плътни и влажни), 1 малка кисела или прясна зелка, 1 глава лук, 300 г свинско месо (може да се замести с пилешко), сол, 1 с.л. червен пипер, 1-2 с.л. ориз, 1 ч.ч. олио, подправки на вкус.

Приготвяне: Месото и лукът, нарязани на малки късчета, се запържват в три-четвърти от олиото (останалото се оставя за поръсване). В друг съд ситно нарязаното зеле се задушава хубаво в собствен сос, без да му се прибавя вода или мазнина. Щом поомекне и се позасуши, зелето се прибавя към месото и лука, сместа се поръсва с измития ориз, прибавят се подправките и се задушава до готовност на месото. В тавата за баницата се слагат една върху друга две или три кори, като помежду им се ръси по 1 с.л. сгорещено олио. Краищата на корите трябва да излизат извън тавата, за да може накрая да се оформи бордюрът на баницата. В центъра на тавата се разстила плънката. Ако е твърде сочна, трябва да се поотцеди. Върху нея се слагат още 2-3 кори с диаметъра на тавата, като между тях се ръси сгорещено олио. Захлупват се краищата на долните кори, които стърчат от тавата и внимателно се надиплят на "плисета", като драперия. Преди да се пъхне във фурната, зелникът се полива с гореща заливка от 1 ч.ч. вода, кипната на огъня с 1-2 с.л. олио. Баницата се пече на 200 градуса около 30-40 минути.

Самоковска кисела

Продукти за тестото: 1,2 кг брашно, 10 г мая, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 500 мл айран, олио за намазване. За плънката: 500 г сирене, 1 -2 яйца, 4-5 с.л. кисело мляко, 1 -2 с.л. брашно, 1 ч.л. сода за хляб.

Приготвяне: Маята се натрошава в чаша, залива се с малко хладка вода и се поръсва с 1 с.л. брашно и захарта. Останалото брашно се оформя на купчинка, прави се кладенче и в него се изсипва шупналата мая. Замесва се тесто, като към брашното и маята постепенно се прибавят хладкият айран и солта. Тестото се меси, докато започне да се отлепва от ръката. Оставя се да втаса и да удвои обема си. След това се разделя на 3-4 парчета, от които с точилка или с дърпане върху намаслена повърхност се оформят кори с диаметър около 50 см. Те се поръсват с плънката, приготвена от разбитите яйца, натрошеното сирене, разбитата в киселото мляко сода и брашното. Всяка кора се навива на руло, като първата готова се усуква на охлюв в средата на тавата, предварително намазана с олио. Следващата кора се навива около първата и така, докато свършат корите. Готовата баница се намазва с малко олио и се оставя за половин час да втаса. Пече се в умерена фурна 40-45 мин.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст