Начална страница | Кухня | СВЕЖИ, ИЗКУСИТЕЛНИ И ДИЕТИЧНИ

СВЕЖИ, ИЗКУСИТЕЛНИ И ДИЕТИЧНИ

image

Салатите утоляват глада, пазят талията, пестят време и са истинска наслада за окото…

Всеки сезон предлага богата палитра от възможности за композиране на вкусни салати. Подправени с различни видове дресинг на базата на оцет или лимонов сок, те са идеални за предястие. Зеленчуковите салати могат да бъдат допълнени с различни видове колбаси, морски дарове, месо, риба или паста. Сервирани студени или хладки, те предлагат голямо разнообразие от елегантни комбинации, приготвят се лесно и са достатъчни, за да осигурят едно пълноценно и правилно балансирано хранене.

ПЪСТРА

Продукти за двама души: 1/2 червена салата, 2 смокини, 100 г нарязано на кубчета червено цвекло, 100 г бейби моцарела, 1 стрък босилек, 1 с.л. меден оцет, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. олио от гроздови семки, 2 с.л. зехтин, черен пипер.

Приготвяне:Измийте и подсушете листата салата и босилека. В купа смесете оцета със соевия сос и трите вида олио. В съд за салата смесете листата салата, босилека, цвеклото, смокините, разрязани на четвъртинки, и дресинга. Прибавете топчетата моцарела, подправете с черен пипер и сервирайте.

ТОПЛА С МАНГО И СКАРИДИ

Продукти за 4-6 души: 250 г почистени замразени опашки от скариди, 1 манго, 100 г соево фиде, 1 с.л. меден оцет, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. фъстъчено олио, 1 с.л. сусамово олио, малко червен пипер, 1 с.л. каперси в оцет, 2-3 стръка пресен магданоз, сол, черен пипер.

Приготвяне: Сварете за 10 мин соевото фиде във вряща вода. В купа смесете оцета, соевия сос, двата вида олио и щипка червен пипер. Разбъркайте с фидето, отцедете. Прехвърлете в съд за сервиране. Отгоре подредете нарязаното на ивици манго. Сварете скаридите на пара за 2,5 мин. Подредете ги върху мангото, Декорирайте с каперси и нарязания на ситно магданоз и сервирайте веднага.

ФАРФАЛЕ С ПЕСТО

Продукти за 6 души; 300 г фарфале (паста с форма на пеперудки), 300 г зелен фасул (може и замразен), 3 домата, 2 скилидки чесън, 1 с.л. кедрови ядки, 1 връзка босилек, 4 с.л. зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне:Сварете пастата в солена вода според указанието на опаковката. Сварете зеления фасул за 6 мин във вряща солена вода. Изплакнете и подсушете босилека, след което разбийте в миксер листата заедно с обеления чесън, кедровите ядки и зехтина. Отцедете зеления фасул и пастата. Прекарайте ги под студена вода, прехвърлете в съд за салата, прибавете зеления фасул и доматите, без семки и нарязани на чета. Подправете с песто и сервирайте веднага.

Продължава утре…

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст