Начална страница | Кухня | СВЕЖИ, ИЗКУСИТЕЛНИ И ДИЕТИЧНИ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

СВЕЖИ, ИЗКУСИТЕЛНИ И ДИЕТИЧНИ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

ЦЕЗАР С ПИЛЕ…

Продукти за 6 души; 4 пилешки филета, 3 сърцевини от зелена салата (или 1 айсберг), 2 големи лимона, 1 прясно яйце, 8 филета аншоа, 100 г пармезан, 1 кубче бульон, 1 с.л. зехтин, 2 с.л. оцет, сол, черен пипер.

Приготвяне: Изцедете лимоните и полейте със сока пилешките филета. Оставете в хладилника за 3/4 часа. Разтворете кубчето бульон в гореща вода. Изпържете нарязаното на кубчета месо за 5 мин в тефлонов тиган на силен огън. Разбийте в купа 2 с.л. от бульона заедно с оцета и зехтина. Пуснете яйцето за 1 мин в съд с вряща вода. Счупете го и го прибавете към дресинга, като не спирате да биете. Разбъркайте пилешкото месо с нарязаната на едри ленти салата, прибавете филетата аншоа, посолете, подправете с черен пипер и полейте с дресинга.

РУКОЛА С КРУША И ПАРМИДЖАНО

Продукти за двама души: 150 г рукола, 1 голяма круша, 100 г пармиджано, 2 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. олио от лешник, 2 с.л. зехтин, босилек, сол, черен пипер.

Приготвяне: Смесете в купа балсамовия оцет с лимоновия сок, трите вида олио, солта и черния пипер. Изплакнете рукола-та. Обелете крушата, почистете от семките и нарежете на фини резени. Разпределете ги върху руколата и подправете с дресинга. Поръсете с нарязан босилек и едро настъргано пармиджано.

Съвети на шефа:

• Ограничете количеството олио (дори и да използвате зехтин). Колкото и да е полезно за здравето, мазното е висококалорично. Използвайте съвсем малки количества ароматно олио (сусамово, от лешник и т.н.), като ги разреждате с птичи бульон, кисело мляко, сок от цитруси, сладка горчица или зеленчуково пюре.

• Направете салатите по-вкусни, като добавите ароматни треви, филета аншоа или зрънца сусам. В случай че дресингьт ви стане прекалено воден, можете да го сгъстите с жълтък от прясно яйце.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст