Начална страница | Кухня | ЛЯТО С ДЪХ НА КАЙСИИ

ЛЯТО С ДЪХ НА КАЙСИИ

image

Неустоим в най-обикновения конфитюр, дребният сочен плод с изтънчен вкус може да бъде елегантно допълнение към риби, меса, сирена...

Кайсията придава приятен възкисел вкус на предястия или салати: например салата от пилешко месо, керевиз, ориз, маслини, бадеми, спанак. Подходяща е и за салати с магданоз, лук, кълцано месо, жълтък. При основните ястия превъзходно се съчетава с агнешко месо и ориз, както и със свинско или гъше месо. При десертите възможностите са неограничени - кайсията става на мармалади, сладкиши, сок, сладолед... Кайсия с кисело мляко, мед или карамел например е един много фин десерт.

ПЪЛНЕНИ КАЙСИИ C МЕД, БАДЕМИ И ЛЕШНИЦИ

Продукти за 4 души: 1 шепа пресни бадеми, 1 шепа пресни лешници, 4 с.л. акациев мед, 3 стръка свежа мащерка, 12 кайсии, 250 г сладкарски крем.

Приготвяне: Загрейте меда 5 мин на тих огън заедно със стръкчетата мащерка. Отдръпнете от огъня, извадете мащерката и оставете да изстива. Счупете и обелете бадемите и лешниците и ги натрошете на едро с помощта на остър нож. Прибавете ги към меда. Измийте и подсушете кайсиите, отрежете малко капаче в основата, за да можете да извадите костилката. Напълнете кухината с малко сладкарски крем (колкото лешник) и допълнете със сместа от мед и ядки. Подредете кайсиите изправени в тавичка и сложете за 8 мин под грила на фурната, изключете и оставете сладкиша да изстива на затворена фурна.

Основна рецепта за сладкарски крем

Продукти: 4 ч.ч. мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч нишесте, 1-2 праха ванилия, 100 г маргарин, 4 жълтъка.

Приготвяне: В тенджерка разбъркайте половината мляко с останалите продукти (захарта, брашното, нишестето, ванилията, жълтъците). В друга тенджерка изсипете останалото мляко и щом започне да завира, започнете да прибавяте постепенно горната смес, като бъркате, докато се сгъсти. Отдръпнете от огъня и прибавете маргарина, като продължавате да бъркате. Разбърквайте от време на време, докато кремът напълно изстине. Този крем, който е подходящ за еклери и различни видове плодови торти, може да се съхранява в хладилника доста дълго време.

ШИШЧЕТА

Продукти за 4 души; 800 г филе от сьомга (без кожата), 8 големи кайсии, 1 връзка босилек, 1 връзка 1 дафинов лист, 1 щипка шафран, 1 с.л. соев сос, зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Измийте и подсушете кайсиите, разделете на половинки и извадете костилките. Нарежете всяка половинка на две, сложете в дълбок съд с нарязания босилек, мащерката и дафиновия лист. Посолете, подправете с черен пипер, залейте със зехтин и оставете така 2 часа, като от време на време разбърквате. Нарежете сьомгата на големи кубчета, сложете в дълбок съд, полейте със соевия сос, поръсете с шафрана, залейте с вода, колкото да покрие, разбъркайте и оставете на студено за 1 час. Нанижете кайсиите на дървени шишчета и изпечете 5 мин на силен огън в тефлонов тиган, като редовно обръщате. Нанижете сьомгата на дървени шишчета и изпечете набързо на силен огън в тефлонов тиган. Подредете в чинии и сервирайте веднага.

КОЗЕ СИРЕНЕ С КАЙСИЕВ КОНФИТЮР

Продукти за 4 души:300 г зрели кайсии, сол, черен пипер, 2 с.л. балсамов оцет, 1 пъпка карамфил, 3 зърна кардамон, 1-2 праха ванилия, 4 филии селски хляб, 200 г прясно козе сирене.

Приготвяне: Измийте, подсушете кайсиите и извадете костилките, нарежете на парченца, посолете, подправете с черен пипер и сложете 15 мин на тих огън заедно с балсамовия оцет и подправките. Отдръпнете от огъня и оставете да изстива. Изпечете хляба под грила на фурната. Върху всяка филийка сложете по парче прясно козе сирене и 1-2 лъжици от кайсиевия конфитюр и сервирайте веднага.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст