Начална страница | Кухня | ДА ХАПНЕМ ПРЯСНО ЗЕЛЕ

ДА ХАПНЕМ ПРЯСНО ЗЕЛЕ

image

ВКУСНА МУСАКА…

ПРОДУКТИ: 500 г прясно зеле, 2 к.ч. ориз, 2 глави лук, 2 домата (може и от консерва), 1 к.ч. зехтин или олио, 1 ч.л. масло, 2 яйца, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, черен пипер на вкус, сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ: Лука нарежете на дребно, зелето на ивици и ги задушете в маслото и зехтина. Прибавете ориза и половината от нарязаните на дребно домати. Овкусете със сол и черен пипер, залейте с гореща вода и варете, докато оризът набъбне. Изсипете сместа в подходяща тава. Отгоре наредете останалите домати, нарязани на филийки. Запечете, като внимавате да не загори. Смесете яйцата, млякото, брашното и щипка сол. Разбийте до получаване на еднородна смес и залейте мусаката. Запечете до зачервяване.

РУЛО В ТЕСТО

ПРОДУКТИ:500 г готово тесто, 50 г масло

ЗА ПЛЪНКАТА : 500-600 г нарязано зеле, 2 яйца, 1 глава лук, 1/2 връзка копър, 1 ч.л. лимонов сок, 50 мл олио, сол, черен пипер, 1 яйце за намазване

ПРИГОТВЯНЕ: Нарязания лук се задушава в олиото. Прибавя се зелето и се задушава до прозрачност. Прибавят се подправките, лимоновия сок и 1/2 ч.ч. вода.

Вари се, докато остане на мазнина. Прибавят се двете яйца и се разбърква. Тестото се разточва на правоъгълник, като предварително се отделят две малки топчета за украса. Разточеният правоъгълник се намазва обилно с масло. Отгоре се разпределя плънката. Хваща се единият край и се прегъва до средата. Взема се другият край и също се прегъва, като се пъха отдолу на полученото руло. Това се прави, за да не излиза плънката. Внимателно се принася в тавичка, постлана с фолио. От двете топчета се разточват лентички с дължина на рулото и дебелина 2 см. Отстрани се нарязват с нож. Слагат се върху рулото. Обилно се намазва с разбито яйце. Пече се на 200 С 35-40 минути. Сервира се изстудено.

ЗЕЛЕВИ КЮФТЕТА

ПРОДУКТИ: 300 г зеле, 300 г гъби, 3 яйца, 3 с.л. брашно, 4 с.л. олио, сол, 100 мл сметана

ПРИГОТВЯНЕ: Сварете гъбите в подсолена вода и накълцайте в блендера. Нарежете зелето на ситно и намачкайте. Разбийте яйцата със солта, добавете гъбите, зелето, брашно и разбъркайте. Пържете кюфтетата, като пускате част от сместа с лъжица в силно нагорещено олио.

ПЕЧЕНО ВЪВ ФУРНА

ПРОДУКТИ: 50 мл олио, 2 глави лук, ситно нарязани, 2 скилидки чесън, нарязани, 1 с. л. сладък червен пипер, 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер, по желание, 1 ч. л. пушен червен пипер, по желание, 1,5 кг зеле, нарязано на ивички, 700 г домати, обелени и нарязани, 1 ч. л. семена от копър, 1 връзка магданоз, нарязан, сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ: В голяма тенджера се загрява олиото, слага се лукът и се разбърква 3-4 минути на умерен огън, докато съвсем леко се зачерви. Отстранява се от огъня и се добавят чесънът, семената от копър и трите вида червен пипер, разбъркват се и се слага шепа от нарязаното зеле. Разбърква се, за да не загори червеният пипер. Връща сена котлона, добавя се останалото зеле, доматите и останалите подправки и се запича в умерено загрята фурна.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст