Начална страница | Кухня | ЛЕСНИ И НЕСТАНДАРТНИ ЯСТИЯ СЪС СВИНСКО ФИЛЕ

ЛЕСНИ И НЕСТАНДАРТНИ ЯСТИЯ СЪС СВИНСКО ФИЛЕ

image

С ЯБЪЛКИ…

Продукти (за 4 порции): 300 г свинско филе, сол, черен пипер, 2 ч.л. олио, 2 малки ябълки, 80 г кашкавал, 1/2 връзка зелен лук, 4 филии хляб, 6 ч.л. дижонска горчица.

Приготвяне: Овкусете месото със сол и черен пипер. Изпържете го на слаб огън в 1 ч.л. олио за 12-15 мин. Извадете от  тигана, похлупете и оставете настрани поне 10 мин. Нарежете ябълките на четвъртини и отстранете семките. Оформете ги на тънки филийки. Изпържете ги за 2-3 мин. в 1 ч.л. олио. Настържете кашкавала и нарежете лука на тънки пръстенчета. Смесете кашкавала и 1/3 от лука. Намажете филиите с горчица и върху тях наредете месото, нарязано на тънки филийки. Отгоре сложете ябълките и поръсете с микса от лук и кашкавал. Подредете плътно в тавичка, покрита с хартия. Запечете за около 5 мин. при температура 225 градуса. При сервиране поръсете с останалия зелен лук.

C ЛУК

Продукти (за 4 порции): 400 г свинско филе, сол, черен пипер, 2 с.л. олио, 2 малки глави кромид лук, 50 г пушен бекон, 600 г броколи, 1 с.л. брашно, 1/4 л месен бульон, 100 г заквасена сметана

Приготвяне: Поръсете месото със сол и черен пипер. Загрейте олиото и добре изпържете филето от всички страни. Преместете месото в тавичка и го печете в предварително загрята фурна около 10 мин. при температура 200 градуса. Нарежете лука на тънки пръстени, а бекона - на кубчета. Накъсаните на малки розички броколи бланширайте за 8 мин. във вряща подсолена вода. В мазнината, в която сте пържили месото, изпържете и бекона. Добавете лука и гответе още 3 мин., поръсете с брашно и след като стане златисто, угасете с бульона и сметаната. Бъркайте непрекъснато, докато сосът заври. Подправете със сол и черен пипер. Поднесете филето с отцедените броколи и лучения сос.

С ГРОЗДЕ

Продукти (за 6 порции): по 200 г бяло и черно грозде, 3 малки глави кромид лук, 100 г пушен бекон, 20 г печени бадемови ядки, 2 с.л. олио, 900 г свинско филе, сол, черен пипер, 2 с.л. желе от касис, 2 ч.л. средно люта горчица, 1/4 л инстантен бульон, малко лимонов сок, 75 г масло, 6 резена портокал, магданоз.

Приготвяне: Разполовете гроздовите зърна и отстранете семките. Нарежете лука на дебели ивици, а бекона оформете на ленти. Загрейте олиото и изпържете бекона до хрупкавост. Месото поръсете със сол и черен пипер. Изпържете го на среден огън около 10-15 мин. в мазнината, в която сте пържили бекона. Извадете месото и на негово място сложете лука и гроздето -задушете и добавете желето, горчицата и бульона. Оставете соса да поври, за да се редуцира. Подправете с лимонов сок. Уплътнете с бучици масло и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете месото и го поднесете с бекона и соса. Поръсете с натрошени бадемови ядки, гарнирайте с портокалови резени и магданоз.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст