Начална страница | Кухня | СЪБЕРЕТЕ СЕ НА СЕМЕЙНАТА ТРАПЕЗА

СЪБЕРЕТЕ СЕ НА СЕМЕЙНАТА ТРАПЕЗА

image

КУСКУС СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ...

Продукти: 1 ч.ч. кускус, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л.зехтин, 1 глава лук, наситнена, 4 скилидки чесън, счукани, 1 с.л. джинджифил, наситнен, 4 моркова, нарязани на кръгчета, 1 щипка стрита люта чушка, 1/8 ч.л. кориандър, 2 тиквички, нарязани на филийки, 1 червена чушка, нарязана на малки парченца

Приготвяне: Изсипете кускуса в голяма купа и го залейте с чаша вряла вода или бульон. Покрийте съда и оставете за около 5 минути. Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън.

Добавете лука, чесъна, джинджифила и задушете, бъркайки, за 1-2 минути. Добавете морковите, лютата чушка, кориандъра и останалия бульон. Оставете да заври, след което намалете огъня и варете 5 минути. Добавете тиквичките и задушавайте 3 минути.

Същото направете и с чушката накрая, без да слагате капак. Разбъркайте добре и сервирайте.

По желание добавете маслини, зелена чушка или картофи.

ПАСТЕТ ОТ ИЗВАРА

Продукти: 500 г прясна кашкавалена извара

Подправки: 2-3 средни скилидки пресован чесън, 2-3 с. л. зехтин, сол и бял или черен пипер на вкус

Приготвяне: В подходяща порцеланова или стъклена купа сипете изварата и разбъркайте с подправките. Според наличностите и вкуса си можете да добавите всеки път различно ароматно олио, наситнени сезонни зелении и подправки - риган, копър, мащерка или магданоз.

Пастетът е здравословен и нискокалоричен вариант (съдържа много белтъчини и калций и малко мазнини) на маслото и маргарина за сандвича на вашия ученик. Можете да го гарнирате с резени краставички, чушки и домати. Идеален е за препечени филийки черен или пълнозърнест хляб.

Ако харесвате вкуса на подправената извара, можете да добавите към сместа 2-3 с. л. галета и да изненадате своите гости с прекрасно мезе за бира или бяло вино, като овъргаляте топчета от пастета в счукани бадеми, накълцан магданоз или червен пипер.

ПИЛЕ С БУЛГУР

Продукти: 1 пиле с дреболиите, 1 кисела зелка, 1 ч.ч. булгур, 2 с.л. олио, 10 ч.л. червен пипер, джоджен на вкус          

Приготвяне: Пилето се изчиства, измива се и се осолява. В половината олио се задушават предварително нарязаното зеле, дреболиите и булгурът. Подправя се с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залива се с топла вода и се оставя да ври 10 минути (до пълното омекване на зелето). Пилето се пълни с леко охладената плънка и се зашива. Слага се в тава с останалото олио, долива се малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст