Начална страница | Кухня | РЕВЮ НА ТУРШИИТЕ

РЕВЮ НА ТУРШИИТЕ

image

ЦАРСКА ТУРШИЯ…

Хубавото при тази туршия е, че при нея нищо не се вари или стерилизира, а количеството и отделните продукти (камби, карфиол, моркови, целина) може да бъде според вашето желание и възможност. Зеленчуците се нарязват, обръкват се и се пълнят в бурканите. Заливат се със следната смес:  литър вода, 800 г оцет, по една чаена чаша мед, сол, захар, олио и изравнена суп. лъж. натриев бензоат, който предварително се разтваря в малко студена вода. Прибавят се на вкус зърна черен пипер и бахар. Бурканите не се затварят плътно, а само се покриват.

ДОМАШНА ТУРШИЯ ОТ ЧЕСЪН

Пикантна и апетитна, тя придава приятен вкус на печеното или месото на грил, освен това чесновият оцет е чудесна подправка към салатата - всичко това ви предлага туршията с чесън, ако си я приготвите сами.

За 1 буркан: скилидките на 200 г пресен чесън (около 6 глави) се почистват и на пластове се подреждат заедно с 4 - 5 стръкчета чубрица, 1 ч. лъж. чер пипер на зърна и 3 - 4 резенчета кора от лимон. Добавя се 1/4 л винен оцет и 1/4 л червено вино със сока на 1 лимон. Най-отгоре се поставя лютива чушка без семената. Бурканът се затваря добре и на хладно място престоява 2 седмици. Така приготвената туршия е годна за консумиране около 6 седмици.

ТУРШИЯ ОТ ПЕЧЕНИ НЕБЕЛЕНИ ПИПЕРКИ

Изберете месести и прави пиперки, опечете ги леко. Оставете ги да се отцедят една нощ в наклонена тава, като леко цепнете върховете им. На другия ден ги наредете в буркани, като между редовете ръсите едро нарязан магданоз, скилидки чесън и моркови на колелца. Преварете слаб оцет със сол (1 л оцет, 2 суп. лъж. сол) и като изстине напълно, залейте пиперките. Отгоре налейте 2 - 3 пръста олио. Туршията се държи на хладно място.

КЕТЧУП

Продукти: Една доза: 10 кг домати, 500 г захар, 6 суп. лъж. сол, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. вино, 5 настъргани на ситно глави лук, 1 ч. лъж. карамфил, 1 ч. лъж. канела, 1 ч. лъж. чер пипер, 2 суп. лъж. настърган хрян.

Приготвяне: Обелените и без семки домати се варят 20 - 30 мин до сгъстяване. Прибавят се останалите продукти и подправки и се вари още 2 часа на бавен огън, докато добие вид на рядък мармалад. Слага се в бутилки или в бурканчета от детска храна и се стерилизира 20 мин.

ЛЮТЕНИЦА

Опечете 5 кг червени чушки, обелете ги и ги смелете през машинка. Сварете 2 кг моркови, смелете ги и тях. В голям съд размесете всичко с 1 кг готово доматено пюре. Към тази смес прибавете 1/2 л горещо олио и сол на вкус. Така приготвената комбинация насипете в буркани, затворете с капачки и стерилизирайте 10 мин.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст