Начална страница | Кухня | ИДВА ВРЕМЕ ЗА ЕСЕННО МЕНЮ

ИДВА ВРЕМЕ ЗА ЕСЕННО МЕНЮ

image

През есента организмът се нуждае от питателна храна, за да се подготви за зимата...

 Поемането на мазнини е изключително важно, тъй като те са най-големият източник на енергия, създават усещане за ситост и по-добър вкус на храната. Диетолози препоръчват мазнините да са предимно растителни, защото в животинските има много холестерол. Пробвайте следното меню, в което олиото е важна съставка. Ще се уверите, че качественото олио може съществено да промени всяка рецепта и ефекта на храната върху организма.

КАЛУГЕРСКА САЛАТА

ПРОДУКТИ: 500 г чушки, 300 г кьопоолу, 100 г краставица, 3 с. л. олио, 1-2 домата, копър, оцет и сол на вкус.

ПРИГОТВЯНЕ: Изпичате и обелвате чушките, посолявате ги леко отвътре и ги поливате с оцет и олио. Обелвате краставицата и я нарязвате на малки кубчета, които размесвате със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес пълните чушките. Готовото кьопоолу поставяте в средата на чинията, а наоколо нареждате напълнените чушки. Украсявате салатата с кръгчета от червени домати и овкусявате с оцет и олио.

ПИЛЕ СЪС СИРЕНЕ И БЕКОН

ПРОДУКТИ за 2 порции: 500 г пилешки пържоли от бут без кожата, 300 мл течна сметана, 100 г кисели краставички, 150 г бекон, 100 г лук, 100 г ементал, 2 с. л. сухо бяло вино, сол, бял пипер, естрагон, 30 мл олио.

ПРИГОТВЯНЕ: Пържолите - леко напукани, овкусени със сол, пипер и няколко листа естрагон, поставяте в горещия тиган и запържвате. След като са готови, ги изваждате и поставяте в порционните чинии. Нарязвате ементала на тънки ивички върху тях. На пръчици нарязвате лука, киселите краставички и бекона, запържвате ги за около 5 минути, заливате със сметаната, добавяте сол, пипер и малко естрагон. Със сгъстения сос заливате пържолите.

СЛАДКИШ С КОНФИТЮР

ПРОДУКТИ: 2 яйца, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. олио, 2 ванилии на прах, 2 с. л. мляко, 1-2 щипки сол, 2 ч. л. бакпулвер, 3 1/2 ч. ч. брашно - пресято, 3/4 ч. ч. конфитюр от боровинки (или друг по желание).

ПРИГОТВЯНЕ: Разбийте яйцата и отделете настрана 1 с. л. за намазване. Добавете към яйцата пудрата захар и разбийте добре. След това добавете олиото, като продължите да разбърквате. Прибавете ванилията, млякото и солта. Отделете 1/2 ч. ч. от брашното и го смесете с бакпулвера, добавете към яйчената смес и разбъркайте. Добавете на части останалото брашно и замесете тестото. Разделете тестото на две части, покрийте с фолио и поставете в хладилника за 15 мин. Постелете с хартия правоъгълна тавичка за печене, като оставите около 5 см в повече от двата края. Разстелете половината от тестото на дъното на тавичката. Отгоре намажете с конфитюра. Разделете втората половина от охладеното тесто на 14 части. Оформете ги на топки и след това от всяка оформете на рула с размерите на тавичката, във формата на решетка. Намажете отгоре с отделения жълтък. Изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна - около 35-40 минути.

Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавичката за около 15 мин.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст