Начална страница | Кухня | ДОБРО МЕНЮ ЗА НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА

ДОБРО МЕНЮ ЗА НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА

image

АЗИАТСКИ РУЛЦА...

Продукти за 4 порции: 4 с. л. чили сос, 3 с. л. оризов оцет, 4-5 ч.л. соев сос, 2 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. сусамово олио, 1/2 ч. л. мед          , сол и черен пипер, 1 морков, 120 г тънки китайски спагети, 100 г зелен фасул, 50 г кълнове, 1 с. л. светъл балсамов оцет, 2 с. л. олио, 12 тънки парчета (по 30 г) свинско печено

1. Сосът чили, оризовият оцет и соевият сос се разбъркват. Добавят се 1 ч. л. лимонов сок, сусамовото олио и медът. Овкусява се със сол и черен пипер. Морковите се настъргват на едро. Спагетите се сваряват за 3-4 мин. Отцеждат се и заедно с морковите се добавят към дресинга. Оставят се да престоят 15 мин.

2. Зеленият фасул се бланшира за 2-4 мин във вряла вода и след това се полива със студена. Смесва се с кълновете. Маринова се с оцет, олио, 1 с. л. лимонов сок, сол и черен пипер.

3. Върху всяко парче свинско печено се слага от спагетите и се завиват рулца. Сервират се със зеления фасул и кълновете.

САЛАТА С ГЪБИ

Продукти за 2 порции: 250 г пресни гъби, 300 г домати, 1 лук, 1 скилидка чесън, микс от подправки (естрагон, див керевиз, градински риган, селим), 4 ч. л. растително масло, сол и черен пипер, 3 с. л. оцет, 50 мл зеленчуков бульон, 1 ч. л. горчица, няколко капки подсладител, 400 г зелена салата, 2 филии франзела

1. Гъбите се почистват и нарязват на кръгчета. Доматите се попарват, обелват и се маха сърцевината им. Нарязват се на парчета. Лукът се реже на кубчета. Чесънът и подправките се накълцват.

2. 2 ч. л. от растителното масло се загряват и в него се задушават лукът и чесънът. Добавят се гъбите за 3-4 мин. Добавят се и подправките и се овкусява със сол и черен пипер.

3. Оцетът се смесва с бульона, горчицата и останалото масло. Овкусява се със сол, черен пипер и подсладителя. С този дресинг се заливат изстиналите зеленчуци и доматите.

4. Две чинии се застилат с листа от зелената салата и отгоре се сипват зеленчуците. Сервира се с филия франзела.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С ПЛЪНКА

Продукти за 4 порции: 4 пилешки филета (ок. 150 г), сол и черен пипер, 1/2 пресен ананас, 2 ч. л. къри на прах, 3 с. л. рапично олио, лимонов сок, кайенски пипер, 1 с. л. захар, 100 мл шери, 200 мл сметана

1. По дължина се изрязва джоб във всяко от пилешките филета. Отвън и отвътре се поръсват със сол и пипер. Ананасът се обелва и се нарязва на кубчета. Половината от тях се размесват с 1 ч. л. къри, 1 с. л. олио, малко лимонов сок и щипка кайенски пипер.

2. Пилешките филета се напълват с овкусения ананас. Джобът се притваря с клечки за зъби. Останалото олио се загрява и в него се изпържва месото за 5-6 мин. Изважда се от тигана.

3. Останалите ананасови кубчета се сипват в тигана и се карамелизират със захарта. Заливат се с шери, добавя се сметаната. Овкусява се с остатъка от кърито, сол и пипер. Сгъстява се с нишестето.Пилешките филета се слагат в соса и тиганът се захлупва. Къкри 10 мин на средна температура. Сервира се с ориз.

ЯБЪЛКОВО СУФЛЕ

Продукти за 4 порции: 500 мл мляко, сол, 30 г маргарин, 1/2 ч. л. течен подсладител, 1 пак. ванилия, 75 г грис, 2 яйца, 500 г сладко-кисели ябълки, 200 мл бяло вино, сокът на 1 лимон, 30 г стафиди, 4 с. л. сметана, канела

1. Млякото се кипва. При постоянно бъркане се добавя 1 щипка сол, маргарин, 1/4 ч. л. течен подсладител, ванилията и гриста. Захлупва се и се оставя да ври на средна температура 10 мин.

2. Яйцата се разделят. Ябълките се обелват, маха се сърцевината им и се нарязват на кръгчета. Заливат се с бялото вино, лимоновия сок и 1/4 ч. л. течен подсладител. Добавят се стафидите.

3. Белтъците се разбиват на сняг с 1 щипка сол. Сметаната и жълтъците се добавят към изстиналата грис. Внимателно се сипват и белтъците.

4. Гриста се изсипва в 4 огнеупорни купички (или намаслени формички). Ябълките се подреждат отгоре, изсипва се и сокът към тях. Пече се 40 мин в предварително загрята фурна на 180°С. Поръсва се с канела.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст