Начална страница | Кухня | ТРАПЕЗА В СЕЗОНА НА ЗЕЛЕТО

ТРАПЕЗА В СЕЗОНА НА ЗЕЛЕТО

image

Голямо или малко, зелено или червено – има зеле за всякакви вкусове, както и разнообразни рецепти, с които успехът ви е гарантиран...

ЗЕЛЕ С ФИЛЕ ОТ РИБА (ИЛИ СКАРИДИ)

Продукти: 1 малка зелка, 600 г филе от риба, 3 перца лук, чашка олио, 2 суп. лъж. винен оцет, сол и смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете зелето на ивички. Измийте и отцедете. Сварете във вода и сол около 10 мин. Отцедете и подсушете. Загрейте олиото и изпържете за няколко минути рибата. Посолете и извадете. Задушете перцата лук, които сте нарязали предварително много ситно. Добавете оцета и още малко олио. Посолете и оставете да кипне. Смесете зелето с рибата, подправете с горещ сос винегрет. При сервиране украсете с малко ситно нарязани перца лук.

ЗАДУШЕНО ЗАЕШКО С ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ

Продукти: 1 червена зелка, 2 суп. лъж. оцет, 3 ябълки, 1/2 кг заешко месо, 1 чашка олио, 50 г масло, 1 суп. лъж. мед, къдрав магданоз, сол и черен пипер.

Приготвяне: Измийте зелката с вода и няколко капки оцет. Отцедете, отрежете долната част и нарежете на кивички. Сварете я в гореща юда със сол и 2 суп. лъж. оцет. Отцедете и освежете със студена вода. Поставете я в съд, полейте я с олио и разбъркайте. Обезкостете заешкото и нарежете на малки медальони. Загрейте маслото с 2 суп. лъж. олио. Добавете обелените и нарязани на четвъртинки ябълки. Задушете ги до златисто. В друг тиган изпържете заешкото месо по 3 мин от всяка страна и посолете. Сервирайте заешкото, гарнирано с ябълките и червеното зеле, украсено с къдравия магданоз.

КАРФИОЛ С МАСЛИНИ

Продукти: 1 голям карфиол, 3 твърдо сварени яйца, 3 суп. лъж. ситно нарязан магданоз, 200 мл олио, 75 г черни маслини, без костилки, сол и черен пипер, 3 скилидки чесън.

Приготвяне: Отделете карфиола от дръжката, която нарежете на ситно. Измийте го със студена вода и оставете да се отцеди в цедка няколко минути. Поставете го в голяма тенджера с вода и сол и варете около 20 мин. Извадете, когато стане крехък. Отново отцедете и освежете със студена вода, като внимавате розичките да не се счупят. Леко подсушете. Загрейте олиото в тиган и изпържете до златисто нарязания на ситно чесън. Добавете магданоза, нарязаните маслини и нарязаните на ситно твърдо сварени обелени яйца. Посолете на вкус. Добавете карфиола, задушете още няколко минути, като внимателно разбърквате с дървена шпатула. Сервирайте веднага.

КРЕМ-СУПА С КАРФИОЛ

Продукти: 1 средно голяма глава карфиол, 1 голяма глава лук, 100 г бекон на тънки резени, 100 мл олио, 1 л пилешки бульон без мазнина, 1/4 л прясно мляко, 100 мл течна сметана, 2 суп. лъж. пресен магданоз, ситно нарязан, сол и черен пипер.

Приготвяне: Разделете карфиола на розички и отрежете по-твърдата им част. Измийте, отцедете и подсушете добре. Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете бекона на малки кубчета. Загрейте олиото в тенджера и задушете в него лука и бекона. Добавете карфиола и продължете задушаването още няколко минути. Полейте отгоре с бульона и прясното мляко. Посолете и кипнете. Покрийте тенджерата и продължете варенето на слаб котлон още 25 мин, докато карфиолът стане крехък. Разбийте на крем-супа с миксер и прецедете. Посолете още, ако е необходимо, и добавете сметаната. Смесете и нагрейте, без да кипва. Наръсете с пресния магданоз и сервирайте веднага.

Продължава утре...

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст