Начална страница | Кухня | ТРАПЕЗА В СЕЗОНА НА ЗЕЛЕТО – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

ТРАПЕЗА В СЕЗОНА НА ЗЕЛЕТО – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

ЛАЗАНЯ С БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ И ШУНКА...

Продукти: 1 кг брюкселско зеле, 100 мл лимонов сок, 1 суп. лъж. горчица, главичка лук, 400 г шунка, 1 пакет лазаня, 3 средноголеми домата, 100 г настърган кашкавал, сол и черен пипер.

За соса: 75 г масло, 2 суп. лъж. брашно, 3/4 л прясно мляко, 150 г настърган кашкавал, сол и черен пипер.

Приготвяне: Разтопете маслото в съд. Добавете брашното и разбъркайте няколко пъти. Добавете малко по малко прясното мляко при непрекъснато бъркане. Кипнете и варете след това 5 мин. Посолете и добавете настъргания каш кавал. Продължете да бъркате, докато кашкавалът се разтопи. Запазете. Почистете зелниците, измийте и отцедете. Сварете в подсолена вода за около 20 мин. Отцедете, нарежете на кръгчета и поставете съд с лимоновия сок, горчицата, лука, нарязан на ситно, и шунката, също наситнена. Смесете всички продукти. Сварете лазанята, като следвате инструкциите. Поставете на дъното на тавичка предварително намаслени листчета лазаня. Покрийте ги малко със соса, резенчета домат и сместа със зелето. Повторете операцията и завършете най-отгоре с лазаня. Покрийте я с останалия сос, наръсете с кашкавал и изпечете 20 мин на фурна, нагрята на 200 градуса.

ЗЕЛЕВИ СЪРМИ С ИЗНЕНАДА

Продукти: 1 средноголяма зелка, 400 г телешка кайма, 1 глава лук, 2 стръка целина, 2 филийки хляб, 1 лимон, няколко листенца салвия (градински чай), няколко стръка магданоз, чашка олио, 2 яйца, 200 г гъби, 100 г доматена салца, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Отделете 12 големи зелеви листа. Измийте и ги бланширайте 1 мин в гореща подсолена вода. Извадете и поставете в съд със студена вода. Когато изстинат, отрежете най-твърдата им част. В същата вода сварете средата на зелето за 6 мин. Освежете в студена вода и отцедете в цедка. Средата нарежете на ивички. Отрежете кората на хляба и натрошете. Загрейте малко олио до омекване задушете в него лука и целината. Добавете каймата, задушете я няколко минути. Свалете от котлона и прехвърлете сместа в съд. Задушете средата от зелето в тиган с малко горещо олио. Добавете я към месото. Добавете настъргания лимон, средата от хляба, нарязаните подправки, яйцата, леко разбити, солта и черния пипер. Смесете добре всички продукти и увийте в зелевите листа.

ПИТА С БРОКОЛИ

Продукти за тестото: 250 г брашно, 125 г масло, щипка захар, сол

За пълнежа: 500 г броколи, 30 г масло, 3 яйца, 2 жълтъка, 375 мл прясно мляко, 250 мл течна сметана, 60 г настърган кашкавал, сол, чурун пипер, индийско орехче

Приготвяне: Направете кладенче с отсятото брашно. Поставете в средата маслото на стайна температура, захарта и щипка сол. Смесете с върха на пръстите, без да месите, добавете водата и след леко омесване, направете топка. Оставете я да преседи в хладилника 30 мин. Разделете броколито от стъблото, което нарежете на парченца. Сварете броколито в подсолена вода за около 6 мин. Освежете със студена вода и отцедете. Поставете тестото върху кръгла форма, която предварително сте намаслили. Набодете с с алуминиево фолио. Поставете нещо тежко отгоре и изпечете за около 15 мин при нагрята на 200 градуса фурна. Свалете фолиото. Разбийте яйцата с жьлтъците, прясното мляко, течната сметана и настъргания кашкавал, малка щипка смляно индийскр орехче, солта и черния пипер. Напълнете питата с броколито и покрийте с разбитата смес. Изпечете около 30 мин, докато яйцата станат готови.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст