Начална страница | Кухня | ВКУСНО – БАДЕМОВ КЕКС

ВКУСНО – БАДЕМОВ КЕКС

image

Продукти за бадемовата смес: 150 г смлени бадеми, 150 г пудра захар, 1 цяло яйце, 1 жълтък...

За тестото: 320 г захар, 2 портокала, 240 г масло, 5 яйца, щипка сол, 250 г брашно, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 400 г малини (замразени или от компот).

Карамелизиран крем: 120 г извара, 600 мл бита сметана, 95 г захар, 30 мл во да, 60 мл течна сметана

Приготвяне: Не забравяйте,че успехът за приготвянето на вкусен кекс е в точното измерване на продуктите, след което изпичането му в нужната температура, без да отваряте фурната.

1. Загрейте фурната на максимална температура. Намаслете дъното и стените на продълговата форма и сложете настрана. Първо смесете в съд смлените бадеми с пудрата захар, цялото яйце и жълтъка, докато получите гладка смес. Разбийте я с пасатор още няколко минути, за да стане разтеглива. Добавете 300 г захар и маслото, нарязано на парченца. Продължете да биете до получаването на кремообразна смес.

2. След това добавете целите яйца едно по едно, които е желателно да бъдат с стайна температура, защото по този начин ще се получи по-голям обем. След всяко яйце разбивате отново сместа енергично, за да увеличи обема си. След това добавете брашното и бакпулвера, които предварително сте пресели, щипка сол и настърганата кора от двата портокала.

3. Продължете да биете сместа, докато започне да се отделя от стените на съда. Напълнете намасления предварително съд и изпечете около 40 минути. Набодете с игла, за да видите дали е готов кексът. Тя трябва да излезе суха, за да бъде изпичането добро, съдът трябва да бъде поставен точно в средата на фурната, която не бива да отваряте до пълното изпичане. Извадете от формата, когато изстине.

4. За да приготвите крема за карамела, смесете захарта с водата в дълбок и дебел съд и поставете на средно нагрят котлон, като бъркате непрекъснато.

Увеличете котлона и продължете да варите карамела до златисто. Оставете малко да изстине и бавно добавете течната сметана, без да преставате да бъркате. Когато напълно изстине, смесете с изварата и битата сметана. Сервирайте кекса, полят с крема от карамела, украсен с малини.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст