Начална страница | Кухня | БОБ И ЧУШКИ СА ЖЕЛАНИ НА ПОСТНАТА ТРАПЕЗА

БОБ И ЧУШКИ СА ЖЕЛАНИ НА ПОСТНАТА ТРАПЕЗА

image

Как ги приготвяха нашите баби?...

ДЖУРКАН БОБ

Продукти: 500 г боб, 200 г ситно нарязан лук, 2 моркова, 200 мл олио, 2 с.л. червен пипер, ситно нарязани магданоз (сух), джоджен (сух), сол на вкус.

Приготвяне: изчиства се бобът, измива се, накисва се в студена вода за около 8 часа, след което водата се изхвърля. Налива се нова и се прибавят ситно нарязаните лук и моркови. Посоляваме, след като се свари. Водата се отцежда и, докато е топъл, бобът се смачква на каша. Прибавят се олиото, червеният пипер и се поръсва с магданоза. Яде се студен.

СТРИТ БОБ

Продукти: 300-400 г боб, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1-2 домата от консерва, 2 сушени пиперки, 3 моркова, 1 лъжица червен пипер, 3 лъжици олио, 1 лъжица брашно, девесил и джоджен.

Приготвяне: в глинена тенджера слагаме измития боб, нарязаните глава лук, чесън, домати, пиперки, моркови и добавяме 1 лъжица олио. Всичко това доливаме с 500 мл вода и слагаме боба на огъня. След като се свари, го подправяме с девесила и джоджена.

В тиган сгорещяваме останалото олио, добавяме брашното и запържваме заедно с червения пипер. Изсипваме запръжката в тенджерата с боба, като го разбъркваме добре. След като изстине, пасираме с миксер и подправяме с девесила и джоджена. Преди сервиране отново затопляме яденето.

БОБ ЯХНИЯ

Продукти: 500 г сварен боб, 3 глави нарязан лук, 3 с.л. олио, 2-3 червени домати, 1/2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 пиперки, черен пипер и магданоз.

Приготвяне: в олиото се изпържва нарязаният лук. Прибавя се брашното, което се запържва заедно с лука и червения пипер. Добавят се червените, едро нарязани домати и нарязаните пиперки. Оставя се бобът да поври заедно с всички продукти и се подправя с черен пипер и магданоз.

СУХИ ЧУШКИ С ОРИЗ И БОБ

Продукти: 500 г зрял фасул, 6-7 лъжици олио, 3 глави ситно нарязан лук, сол, червен пипер, 3 лъжици олио - за запръжката на 2-3 стръка праз, червен пипер, доматен сос, 1 чаша ориз, 2 ч. чаши вода, магданоз, джоджен, чубрица, сухи чушки.

Приготвяне: сваряваме боба, предварително престоял една нощ във вода. Правим запръжка от 6-7 лъжици олио и ситно нарязаните 3 глави лук, сол и червен пипер. Размесваме запръжката с боба. Отделно в 3 лъжици олио запържваме праза, прибавяме червения пипер, доматения сос и ориза. Заливаме с 2 чаши вода и оставяме оризът да поври. Прибавяме магданоза, джоджена и чубрицата. Попарваме сухите чушки и ги пълним с ориз. Набождаме напълнените пиперки в боба. Заливаме с 1,5 ч. чаши от бобения бульон. Покриваме с фолио и запичаме на бавна фурна още 20 минути. Преди да извадим яденето от фурната, го посипваме с малко магданоз. Изсипваме боба в средата на чинията, а пиперките нареждаме наоколо. Поднасяме яденето хладно

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

Продукти: 10 червени чушки.

За плънката: 1 ч. чаша нарязани на ситно гъби, 1 глава нарязан лук, 1 препълнена кафейна чашка ориз, 1 ч. чаша вода, сол и червен пипер на вкус, 1/2 връзка нарязан магданоз, 2-3 с.л. смлени орехови ядки, щипка индийско орехче, 1 кафейна чашка олио.

Приготвяне: чушките се подготвят за пълнене. Приготвя се плънката, като се задушават нарязаните гъби и лукът в олио, след което се прибавя оризът. Всичко се бърка внимателно, докато оризовите зърна станат прозрачни. Залива се с 1 ч. чаша вода и се оставя да ври на умерен огън. Поръсва се със сол и червен пипер. Добавят се смлените орехи. Когато водата изцяло се поеме, се маха от огъня. Прибавят се нарязаният магданоз и щипка индийско орехче. Разбърква се и с тази смес се пълнят чушките. Нареждат се в тавичка, заливат се със смес от една препълнена кафейна чашка вода и 2-3 с.л. олио. Пекат се в умерена фурна.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст