Начална страница | Кухня | ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОСТНИ ЯСТИЯ

ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОСТНИ ЯСТИЯ

image

КИСЕЛО ЗЕЛЕ С БОБ...

Продукти за 2 порции: 500 г кисело зеле, 1/2 чаена чаша зрял боб, 1/2 чаена чаша олио, 1 глава кромид, сол, сладък червен пипер, пипер, джоджен

Приготвяне: Накиснатият от предната вечер боб се сварява заедно с 1 с. л. олио. В останалата мазнина се задушават нарязаните на ситно лук и зеле. Когато зелето омекне, се прибавя бобът. Ястието се поръсва с червен пипер, изсипва се в тава и се пече 15-20 минути. След като се извади от фурната, се поръсва с наситнения джоджен.

 

СУПА OТ ЛЕЩА И ОРЕХИ

Продукти за 4-5 порции: 500 г леща, 1 чаена чаша счукани орехи (слънчогледови семки), 1/2 ч. л. червен пипер, 1 и 1/2 с. л. сол, 1/2 чаена чаша олио, 1 с. л. брашно, магданоз, морков

Приготвяне: Лещата се почиства, залива се с вода и се сварява добре. Прибавят се счуканите орехи (слънчогледовите семки), които трябва да поврят 7-8 минути. По желание се слага и нарязан на малки кубчета морков. Супата се подправя със сол и червен пипер на вкус. Брашното се запържва в олиото и тази запръжка се прибавя към сварената леща. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Супата може да се консумира както гореща, така и студена.

ЧОРБА ПО СЕЛСКИ

Продукти за 4-5 порции: 1 шепа зелен фасул, 2-3 чушки, 200 г домати, 200 г картофи, 1-2 глави кромид, 8-10 джанки (може и от компот), 5 с. л. олио, джоджен, чубрица, магданоз, сол на вкус

Приготвяне: Почистеният лук се нарязва на филии, а фасулът - на парченца. Задушават се заедно в мазнината и малко вода, докато омекнат. След това се заливат с вряла вода, посоляват се и се варят за около 20 минути. Прибавят се нарязаните на дребно картофи, чушки и домати, както и джанките. Прибавя се наситненият магданоз. След като всички зеленчуци омекнат, чорбата се сваля от огъня и се поръсва със стритата чубрица и ситно нарязания джоджен.

БОБ C ОРИЗ И МАСЛИНИ

Продукти за 2 порции: 1/2 чаена чаша зрял боб, 1/2 чаена чаша ориз, 1 с. л. смлени корени за супа, 1/4 глава кромид, 1 с. л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 10 маслини, черен пипер, магданоз, сол

Приготвяне: Накиснатият от вечерта зрял боб се сварява на тих огън, докато поомекне. Прибавят се корените за супа и нарязаният на много ситно лук. След половин час се слага доматеното пюре. Оризът се запържва в олиото до полупрозрачност и се прибавя към боба. Слагат се и обезкостените и нарязани на четвъртинки маслини. Ястието се посолява и се поръсва с черен пипер. Изсипва се в тавичка и се пече в силна фурна за около 15-20 минути. След като се извади, се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст