Начална страница | Кухня | ЛЕСНО, ВКУСНО, ПОСТНО

ЛЕСНО, ВКУСНО, ПОСТНО

image

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти от различни страни – постни, бързи и вкусни...

2 ФРЕНСКИ СУПИ

ЖИТЕНА

Продукти: 2 супени лъжици жито, 2 глави целина, 3 картофа, 2 глави лук, 350 мл соево мляко, 1 връзка магданоз, кориандър, сол, олио.

Приготвяне: Почистеното жито, облените и нарязани целина, картофи, лук, кориандъра покриваме с вода и варим 20-ина минути. Пасираме и оставяме още няколко минути да поври. Прибавяме соевото мляко, олиото, нарязания ситно магданоз, посоляваме. Супа е вкусна топла.

МАРУЛЕНА

Продукти: 2 марули, 50 г брашно, 2 филии хляб, олио, магданоз, сол, щипка захар, 800 мл прясно мляко, ако не постите строго, иначе - вода.

Приготвяне: Почистените марули поставяме за минута във вряща вода, изваждаме и оставяме да се отцедят. Нарязваме ги на ивици и леко запържваме. Пак изваждаме, а в мазнината забъркваме сос бешамел - брашното, част от млякото (или водата), солта, захарта. Връщаме марулята и оставяме да поври на тих огън. Пасираме, добавяме останалото мляко и чакаме да кипне. Поднасяме супата топла, поръсена с магданоз и с изпържени кубчета бял хляб.

2 ЯСТИЯ С ПРАЗ

ПАНИРАН

Продукти: 6-7 стръка праз, 1 глава кромид, 1 ч.ч. ориз, 4 домата, 1 ч.ч. брашно, мая за хляб, бира, олио, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, захар.

Приготвяне: От брашното, маята, бирата забъркайте гъста каша, леко посолете и оставете да втаса. Измийте, почистете праза и го нарежете на големи парчета - месестата част, без зелената. Малко го сварете. Извадете, оваляйте в брашно, потопете в кашата и изпържете в горещо олио. В същия тиган направете сос със ситно нарязаните кромид и домати, малко захар и счукания чесън. (Този сос може да бъде и суров, като настържете лука и доматите.). Сварете ориза. Сервирайте в чинията купчинка ориз, от двете страни по парче праз, полети с доматения сос и поръсени с магданоз.

САЛАТА

Продукти: 2 стръка праз, 2-3 картофа, 2 кисели ябълки, магданоз (или копър), олио, сол.

Приготвяне: Нарежете лука на филийки, сложете го в голяма купа и го намачкайте леко с ръка. Настържете обелените ябълки на едро ренде. Сварете картофите и ги нарежете наедро. Посолете, полейте със сгорещено олио и разбъркайте. Ако не ви е достатъчно кисело, добавете оцет или лимонов сок.

3 НЕТРАДИЦИОННИ МАНДЖИ

ЗАДУШЕНА ГУЛИЯ

Продукти: 500 г гулия, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици доматено пюре, олио, черен пипер, магданоз, канела, сол. 250 г сметана, ако ядете и млечни продукти. Ако не, доматеното пюре трябва да е повече.

Приготвяне: Обелваме и нарязваме гулиите на парчета, посоляваме, овалваме в брашно и запържваме. Прибавяме подправките и доматеното пюре (и евентуално сметаната). Задушаваме, докато гулиите омекнат. Поднасяме ястието топло, поръсено с магданоз.

ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С ЯБЪЛКА

Продукти: Неголяма глава червено зеле, 1 ябълка, глава кромид, олио, оцет, сол, захар, черен пипер.

Приготвяне: Нарязваме зелето и лука, посоляваме, претриваме с ръка, поръсваме с черен пипер, оцет и захар, разбъркваме. Задушаваме в малко вода, докато поомекнат. Прибавяме нарязаната на тънко ябълка и задушаваме, докато остане само на мазнина.

ПЪРЖЕНИ ЛИСТА ОТ ЦЕЛИНА

Продукти: Листата и дръжките от 2-3 глави целина, олио, сол.

Приготвяне: Нарязваме листата и дръжките на много ситно, запържваме в олио, добавяме вода и варим, докато омекнат. Главите целина пък можем да използваме за следващо ядене. Почистваме ги, нарязваме ги на филии, дебели около сантиметър, и варим около 10 минути в подсолена вода, докато поомекнат. После запичаме в намаслена тавичка. И листата, и главата могат да бъдат гарнитура къмпечени или варени картофи.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст