Начална страница | Кухня | ПОЧЕРПКА ЗА СКЪПИ ГОСТИ

ПОЧЕРПКА ЗА СКЪПИ ГОСТИ

image

ВАНИЛОВИ КИФЛИЧКИ…

ЗА 50 БРОЯ: 250 г брашно, 4 пакетчета ванилия, 75 г пудра захар, шипка сол, 100 г смлени бадеми, 200 г масло, 100 г захар.

От брашното, 2 ванилии, пудрата захар, солта, бадемите и маслото се измесва гладко тесто. Загъва се във фолио и се оставя да се охлажда 30 мин. Тестото се оформя на дълго руло, което се реже на парчета от 5 см. От всяко парче с ръце се оформят фини кифлички. Подреждат се в тавичка, постлана с хартия за печене, слагат се в загрята на 180 градуса фурна и се пекат до готовност. Междувременно 2 ванилии се смесват със захарта и щом кифличките се извадят от фурната, се овалват в сместа.

СЛАДКИ ЛУНИЧКИ

ЗА 12 ПАРЧЕТА: 5 жълтъка. 220 г захар. 130 г масло, 250 г брашно, 250 г конфитюр от малини, 4 белтъка, 120 г млени лешници или орехови ядки, 60 г нишесте, 1 с. л. мляко.

Жълтъците, 60 г захар, 100 г масло и брашното се измесват.

Тестото се загъва във фолио и се оставя 60 мин в хладилника. След това се разточва, поставя се в постлана с хартия за печене тава и се пече 15 мин (до златисто) в загрята на 160 градуса фурна. След изваждане от фурната се намазва с конфитюра. Белтъците се разбиват със 160 г захар на гъст сняг. Към тях постепенно и внимателно се прибавят: лешниците, 30 г разтопено масло, нишестето и млякото. Тази смес се разпределя равномерно върху конфитюра. Сладкишът се пече още 18 мин. Нарязва се с формичка на лунички, които се подреждат на плато и се оставят 1-2 дни да просъхнат.

ТОПКИ ОТ ЦЕЛУВКИ

10 броя целувки, 1 яйце, 1 чаша пудра захар, 1 чаена чаша нарязани орехи, 1 ванилия. 1 пакетче масло. 1 настърган шоколад.

Разбиваме маслото със захарта и яйцето. Прибавяме нарязаните орехи и натрошените целувки. Сместа добре се обърква и от нея се оформят топки като орехи, топват се в настъргания шоколад и се охлаждат.

ОРЕХОВИ ТОПЧЕТА

1 с. л. краве масло, 4 ч. л. какао, 2 с. л. мед, сок от половин лимон, 2 к. ч. смлени орехи или ядки

Към размекнатото на стайна температура масло се прибавя какаото и се разбърква, докато се получи гладка смес. Слагат се медът, сокът от лимона и 1 кафеена чашка орехови ядки. Добре се объркват и се оформят топчета колкото малки орехчета. Овалват се в останалите орехови ядки и се поставят в хладилника за 2 часа.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст