Начална страница | Кухня | РИБНИ БЛЮДА ЗА ПРАЗНИК

РИБНИ БЛЮДА ЗА ПРАЗНИК

image

НИКУЛДЕНСКИ РИБНИК...

 Продукти: 1 шаран, 6 глави лук, 1 чушка, 2 домата, 1 чаена чаша орехи, 1 пакет готово тесто, чубрица, черен пипер, 50 г олио или зехтин, магданоз, целина, мащерка.

Приготвяне: Изчистената риба се подсушава и се напръсква с лимонов сок и вода. Престоява за половин час в разтвор от вода и оцет. Посолете рибата преди готвене.

Запържете ситно нарязаните лук, чушка, домати. Към готовите и изстудени зеленчуци прибавете подправките и счуканите орехи. С тази смес напълнете шарана и го зашийте с бял или червен конец.

Ако нямате време сами да омесите тестото, разточете готовото на кора, която не трябва да е много дебела, но да е два пъти по-голяма от шарана. Намазаната с олио риба обвийте в питата. Отвън също добре намаслете тестото и печете рибника в умерена фурна, докато тестото леко се зачерви.

ОБРЕДНА ПИТА ЗА НИКУЛДЕН

Продукти: 500 г брашно, 250-300 мл топла вода, 1/2 кубче прясна мая, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет

Приготвяне: Кубчето мая се натрошава в дълбок съд. Слага се захарта и се залива с малко топла вода. Оставя се да втаса 20 мин. Брашното се пресява в дълбока купа, прави се кладенче по средата и в него се изсипват зехтина, маята, солта и оцетът. Добавя се и останалата топла вода. Всичко се разбърква добре и се омесва тесто, като при необходимост се добавя още брашно. След като е готово, се завива с кърпа и се оставя да втаса за 1 час. След като е готово, питката се омесва още веднъж. По желание от нея се откъсва парче, от което да се направят фигурки за украса. Тестото се поставя в кръгла, предварително намазнена и набрашнена тавичка. Оставя се да втаса още 30 мин. и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. Малко преди да е готова, питата се намазва със зехтин.

НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН С БОГАТА ПЛЪНКА

Продукти: 1 шаран - около 2 кг, 1/2 кг лук, 250 г стафиди, 200 г орехови ядки, 600 г пресни гъби, 300 г чери или обикновени домати, 50 г олио, 1 лимон, 4 ябълки за опора, сол, черен пипер на вкус

Приготвяне: 1. Задушаваме в мазнина нарязаните гъби и лук. Кипваме във вода стафидите няколко пъти, след което ги добавяме към останалите зеленчуци. Слагаме и ореховите ядки и овкусявапе. Най-накрая добавяме и доматите.

2. Осоляваме измития шаран без хрилете и перките. Подправяме и пълним с приготвената смес.

3. Слагаме останалата плънка на дъното на тава, а отгоре хоризонтално шарана, подпираме го с ябълките и печем до полуготовност. След като изстине, го нарязваме на порции.

4. Добавяме резенчета лимон и допичаме. Сервираме с любимата напитка на тъщата.

ПЛАКИЯ

Плакията е една от най-често правените гозби по Никулден. Шаранът е дънна и тлъста сладководна риба, която я прави особено подходяща за направата на това ястие.

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 70 г олио, 5 глави лук, 1 глава целина, 1 лъжица брашно, 2 глави чесън, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 2 лъжици доматено пюре, 2 моркова, 1 лимон, магданоз, сол.

Приготвяне: Задушават се в олиото, докато омекнат, нарязаните на дребно лук, моркови и целина. Тогава се прибавя брашното и се запържва до златисто. Разрежда се с гореща вода и се добавят чесънът на скилидки, черният пипер, дафиновият лист и доматеното пюре.

Почистеният и нарязан на порции шаран се залива със сместа. Отгоре се нарежда нарязаният на тънки резенчета лимон и се поръсва с магданоза. Плакията се пече в умерена фурна.

ПЪСТЪРВА С ДОМАТИ

Продукти: 400 г домати, 6 филета от пъстърва, 1 глава лук, 3 с. л. маргарин, 1 лимон, сол, черен пипер, 1 с. л. джоджен.

Приготвяне: Задушавате ситно настъргания лук в супена лъжица мазнина. Прибавяте нарязаните домати и ги задушавате за 5 минути. Подправяте със сол, пипер, джоджен. Отделно изпържвате рибата в маргарин. Когато стане готова, я поливате с лимонов сок. Поднасяме със задушени домати.

РИБНО ФИЛЕ

Продукти: 800 г почистено рибено филе, черен пипер, 3 скилидки чесън, половин лъжица червен пипер и куркума, 1 с. л. натурално нишесте, 1 едра глава лук.

Приготвяне: Почистеното рибено филе - шаран, сом или друга мазна риба, се оформя на парчета. Поръсва се със сол и черен пипер и се панира от всички страни, като се запържва в предварително сгорещен тиган за по 1 минута. В сух съд се смесват счуканите скилидки чесън, пиперът, нишестето и куркумата. Нарежете кромида на кръгчета.

Загрейте фурната до 200 градуса и прехвърлете панираната риба в огнеупорен съд. Печете около 8 минути. Готовата риба поднесете с прясно изцеден лимон и лука на кръгчета.

ДЕКЕМВРИЙСКИ РИБЕН ГЮВЕЧ

Продукти за 8 порции: 900 г рибно филе, 250 г цели домати от консерва, 2 глави лук, 8 гъби, 1 кг картофи, 75 г сметана, 1 с. л. доматено пюре, 2 с. л. олио, мащерка, лют сос, масло, черен пипер, сол.

Приготвяне: Задушете нарязания на резени лук, докато се зачерви. Добавете и нарязаните гъби и задушете още 5 минути. Нарежете на ленти филетата и ги задушете. Добавете доматите със сока, доматеното пюре, мащерката и лютия сос. Задушете ги 10 минути, като ги бъркате от време на време, докато сосът започне да се сгъстява. Оставете картофите да поврят за 15 минути, докато омекнат. Изхвърлете водата и добавете сметаната и маслото. Намачкайте ги на пюре, като овкусите със сол и пипер.

Прехвърлете готовата рибна смес в съд за печене. Разпределете равномерно отгоре пюрето. Печете 30 минути на 200 градуса. Печете гювеча, докато картофите придобият кафява коричка.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст