Начална страница | Кухня | ДА СИ УГОДИМ И ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ

ДА СИ УГОДИМ И ПО ВРЕМЕ НА ПОСТИ

image

КУСКУС С ГЪБИ…

Измийте 200 г гъби и ги нарежете на парченца.

Нарежете главичка лук на ситно и го запържете леко в 2-3 лъжици олио. Добавете гъбите, посолете ги и ги задушавайте около 5 мин. Накрая добавете 1-2 белени домата от буркан, ситно нарязани. Подправете с 1/2 лъжичка смлян чер пипер.

В отделна тенджерка сипете 5 чаши вода с лъжица сол. Кипнете и добавете 250 г кускус. Варете около 6-7 мин. Прибавете гъбите и задушавайте заедно всичко още десетина мин. на тих огън. Разтопете 2 лъжици маргарин и го разбъркайте в ястието.

ГЪРМЕНСКИ ЗЕЛНИК      

Продукти: пакет точени кори, 4 яйца

За плънката: 1/2 кг кисело зеле, 7-8 стръка праз лук, 2 шепи сушен лапад, 2 пилешки бутчета, ч. л. ориз, к. ч. олио

Приготвяне: 1. Празът се нарязва на колелца. Зелето се нарязва на тънки ивици и се задушава в к. ч. олио. Сушеният лапад се попарва в гореща вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Оризът се сварява.

2. Пилешките бутчета се сваряват и се обезкостяват. Месото се нарязва на ситно, смесва се с киселото зеле, лапада и сварения ориз. Разбърква се добре и се поръсва със сол на вкус.

3. Два листа от корите се поставят в намазнена тава. Слага се част от плънката и се покрива с други два листа. Процедурата продължава, докато плънката и корите свършат.

4. Баницата се залива с разбитите яйца и се пече около 30 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса (до зачервяване).

САРМИ С ОРИЗ И КАФЕ

Продукти: 20-30 стерилизирани лозови листа, 1 тава лук, 3 с. л. зехтин, 1 ч. ч. ориз, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. смляно кафе, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч. л. джоджен, 1 шепа стафиди, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: 1. Лукът се наситнява и се запържва в зехтина 3-4 минути. Изсипва се оризът и се пържи, докато добие стъклен вид. Поръсва се с ореховите ядки, кафето и червения пипер и се налива 1 ч. ч. гореща вода. Посолява се и се оставя да къкри, докато оризът поеме водата. Подправя се с джоджен, с черен пипер на вкус и се добавят стафидите.

2. Във всеки лозов лист се поставя по лъжица от сместа и се завиват сарми.

3. Дъното на тенджера се покрива с лозови листа, отгоре се подреждат сармите и се притискат с чиния. Налива се вода, колкото да ги покрие, и се варят под капак 20-30 минути.

ОГРЕТЕН ОТ КАРТОФИ С БУЛГУР

Измийте 3/4 чаша булгур и го отцедете. Обелете килограм картофи, нарежете ги на филийки и ги посолете. Наредете ги в подмазана с олио тавичка, като ръсите булгура помежду редовете. 3алейте със смес от /2 чаша олио и около 3 чаши вода с лъжичка вегета /течността да покрива горния пласт с около 1 см/. Сложете тавичката в сгорещена фурна и печете около 40 мин.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст