Начална страница | Кухня | АКО ПРАЗНУВАТЕ – СМЕСЕНО МЕНЮ

АКО ПРАЗНУВАТЕ – СМЕСЕНО МЕНЮ

image

ПЕЛМЕНИ СЪС СЬОМГА...

Продукти (за 4 порции): ЗА ПЪЛНЕЖА: 500 г сьомга, 2 средни глави лук, сол на вкус, черен пипер на вкус, щипка индийско орехче

ЗА ТЕСТОТО: 2 ч.ч, брашно, 1 яйце, 3/4 ч.ч. вода, 1 с.л. олио, щипка сол

Приготвяне: Пресяваме брашното, като прибавяме малко вода, солта, яйцето и замесваме добре. Правим дупка в получената смес и на малки порции прибавяме водата, докато месим. Готовото тесто завиваме в кърпа и оставяме в хладилник за 30 минути. През това време приготвяме пълнежа, като пасираме на кайма сьомгата заедно с лука. Подправяме със сол, черен пипер и индииско орехче и разбъркваме добре. Ако каймата е твърде суха, може да прибавим малко сметана, ако пък е течна, може да добавим малко грис. Разточваме тестото и го нарязваме на парченца, като във всяко слагаме от пълнежа и го загръщаме добре. Вече по избор може да ги изречем, изпържим или пък сварим в подсолена вода, подправена с бахар, няколко дафинови листа и зърна черен пипер.

ТОПЛА САЛАТА С БУЛГУР

Продукти (за 2 порции): 100 г булгур, 1 морков, 1/2 сладка чушка, 1 стрък целина, мащерка на вкус, босилек на вкус, 1 връзка зелен лук, 1/3 лимон, 50 г кашкавал, зехтин на вкус, сол на вкус, черен пипер на вкус

Приготвяне: Варим булгура до готовност, изцеждаме и изстудяваме под студена струя вода. Нарязваме моркова, целината и чушката. Запържваме моркова за 5 минути, прибавяме целината, чушката, босилека и мащерката. Добавяме булгура, заливаме със сока от лимона и подправяме на вкус. Разбъркваме добре и оставяме за минута на огъня. Преди сервиране поръсваме с нарязания лук и настъргания кашкавал.

ГРЪЦКА СУПА ТОПЧЕТА      

Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 2/3 ч.ч. ориз, 2 глави лук (едната за каймата),  1 морков, 3 яйца, 1,5 л вода, 1 лимон, брашно, 1 шепа ситно нарязан магданоз, олио за пържене, сол на вкус, черен пипер на вкус

Приготвяне: Смесваме каймата, ориза, едната глава лук, нарязана на ситно, 1 яйце, подправяме на вкус. Добавяме магданоза, 1-2 с.л. вода и разбъркваме . Загряваме олио и запържваме останалия ситно нарязан лук, прибавяме ситно нарязания морков и след няколко минути заливаме с гореща вода. От омесената кайма правим топчета и ги пускаме в супата, като ги оставяме за 30 мин. През това време разделяме белтъците от жълтъците на останалите яйца, като разбиваме белтъците на сняг. Добавяме към жълтъците сока от лимона и ги смесваме с белтъците, прибавяме брашното и разбъркваме. Кипваме супата, загряваме леко яйчената смес и на тънка струя при постоянно бъркане я прибавяме към супата. Оставяме за две минути на огъня при постоянно бъркане.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст