Начална страница | Кухня | ОМЕСЕТЕ БАНИЧКИ И КУРАБИЙКИ

ОМЕСЕТЕ БАНИЧКИ И КУРАБИЙКИ

image

Банички…

Продукти: 2 1/2 чаши брашно, 1 яйце, 1 чаша сирене, 1 чаена чаша кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, краве мас­ло, малко настърган кашкавал.

Всичко се омесва като кайма за кюфтета. Късат се топки колкото кюфтета с намазани ръце и се редят в намазана с масло тава. Отгоре им се слага парченце краве масло и настър­ган кашкавал. Пече се в силна фурна.

Лимонови хлебчета

Продукти: 250 г захар, 2 яйца, кора от 1 лимон, 250 г брашно.

Захарта се бърка с яйцата около 30 мин.

Щом се сгъсти сместа, приба­вят се настърганата лимонова кора и брашното. Разточва се с точилка и се изрязва с формички или се правят хлебчета, дъл­ги около 10 см. Сладките се нареждат в тава, намазана с мас­ло.

Оставят се да престоят ня­колко часа и тогава се пекат.

Сладкиш без яйца

Продукти: 500 г кисело мля­ко, брашно, 1 чаена лъжичка сода, 1,5 ч. ч. захар, 1/2 чаена чаша олио, 1 суп. лъж. кафе.

Захарта се разбърква с кафе­то u олиото, прибавя се мляко­то със содата. Обърква се мно­го добре и се изсипва брашното, отново се обърква много добре. Всичко се изсипва в подходящ, съд и се слага да се пече при уме­рена температура.

Крехки бисквити

Продукти: 300 г брашно, 1 жълтък, 120 г захар, настъргана кора от 1/2 лимон или портокал, 130 г масло, 1-2 с. л. сметана, малко сол, 1 яйце и кристална за­хар.

Замесете тесто от всички продукти и го оставете да пре­стои. Разточете тестото на тънък лист и изрежете бискви­ти (с чашка или формички). Пос­тавете ги в тавичка, всяка на­мажете с разбито яйце и поси­пете с кристална захар. Печете на слаба фурна до златисто.

Реване с ябълков крем

Приготвя се реване по тради­ционния начин и се поднася с ябълков крем.

Изпичат се около 1 кг ябълки и се стриват на гладко пюре. Към полученото пюре се приба­вя 1 ч. ч. пудра захар, 1 белтък. Сместа се бърка продължител­но, докато се сгъсти и побелее. Подправя се с малко лимонов сок и ч. л. канела по желание. Покри­ва се реването с крема. Гарнира се с малиново или вишнево слад­ко непосредствено преди подна­сянето. Поръсва се със смлени орехи.

Сладки „Коконки”

Върху кръгли бисквити се шприцоват розички от белтъ­чен сняг, приготвен от 3 белтъка и 1 ч. ч. кристална за­хар. Отгоре се забожда орехо­ва ядка, запича се на горен рео­тан при 150 градуса.

Курабийки

Продукти: 500 г кисело мляко, 250 г захар, 8 суп. лъж. олио, вани­лия, малко лимонова кора, 1/2 ч. лъж. сода бикарбонат и 1/2 ч. лъж. амонячна сода, 1 яйце, около 1 кг брашно.

В брашното правим кладенче и слагаме млякото, жълтъка, за­харта, ванилията, олиото, малко настъргана лимонова кора и два­та вида сода. Замесваме меко тесто, от което правим топчици, които потапяме в разбит белтък, после в кристална захар и печем в умерена фурна.

Фин сладкиш с праскови

Нареждат се 6 продълговата чиния 300 г бишкоти, предвари­телно потопени в рядък захарен сироп.

Покриват се с плодово пюре от праскови. Отгоре се нареж­дат останалите бишкоти, също потопени в сироп.

Покриват се с подсладена сме­тана и се оставят да престоят няколко часа.

Орехов сладкиш

Разтопете на слаб огън 100 г масло и прибавете две чаени чаши захар. Разтворете 20 г мая в малко вода и я смесете с една и половина чаена чаша брашно, три яйца и чаша и половина счу­кани орехи.

Прибавете тази смес при мас­лото и захарта, после разбъркай­те добре.

Намажете една тавичка с мас­ло и сложете сладкиша да се пече.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст