Начална страница | Кухня | ВИНАГИ Е ДОБРЕ ДОШЛО ЗАЕШКО НА МАСАТА

ВИНАГИ Е ДОБРЕ ДОШЛО ЗАЕШКО НА МАСАТА

image

То е лесносмилаемо, пръв "приятел " на спазващите диета за отслабване…

Задушено

Продукти: 1 заек /около 1,5 кг/, 2 домата, 5-6 скилидки чесън, 2 глави лук, 1/2 кг гъби, 3 суп. лъжици олио, 2 ча­ши месен бульон, 1 кутия консервиран боб, 1 суп. лъжи­ца нишесте, 1 каф. чашка бя­ло вино, зелени подправки, че­рен пипер, сол.

Приготвяне: Измийте и обезкостете месото от гър­ба на заека. Нарежете дома­тите (обелени), лука и чесъ­на. С половината олио запър­жете обезкостеното месо и бутчетата, посолете ги и ги поръсете със зелени подправки. Прибавете наряза­ните домати, чесъна, лука и месния бульон, захлупете тенджерата и оставете да се задушава около 40-50 ми­нути. Разтворете нишесте­то с виното и го налейте в бульона. Запържете гъбите с останалото олио, отцедете боба и всичко задушете още 5 минути заедно с месо­то. Ястието се поднася топло с гарнитура по жела­ние (свежа салата, туршия, макарони, юфка и други ви­дове тестени варива).

Желирано

Продукти: 1 заек (без главата), 300 г шунка, 1 ча­ша бяло вино, 1 суп. лъжица желатин, 2 суп. лъжици сит­но нарязана целина, черен пипер, сол.

Приготвяне: Нарежете заека на парчета, посолете го, сипете в съда виното и до­лейте вода до покриване на месото. Сварете на умерен огън и го обезкостете. Накъ­сайте месото на парчета, прибавете нарязаната шун­ка, 1 ч. чаша от бульона от варенето и целината. Разбър­кайте добре. Разтворете же­латина с 250 мл вода. Когато започне да става на пелте, прибавете сместа (заек-шунка), изсипете я в йенска фор­ма и оставете в хладилника най-малко 1 час - да се стегне желето. Може да сервирате в същия съд.

Рула със спанак и ядки

Продукти: обезкостени задни бутчета от заек, 20 г пържени ядки (по избор), 50 мл бяло вино, 50 г сирене (кашка­вал), 3 суп. лъжици сметана, 2 суп. лъжици олио, 6 листа бо­силек, черен пипер, сол; за плънката: 400 г спанак, 1-2 скилидки чесън, 40 г пържени ядки, 1 жълтък, 20 г масло, че­рен пипер, сол.

Приготвяне: Нарежете на едро 40 г ядки и ги запазе­те за плънката. Почистете и нарежете спанака, сложете го в тиган заедно със счука­ния чесън и маслото, посоле­те и задушете до изпаряване на водата. Оставете да се ох­лади. Прибавете жълтъка и нарязаните ядки. От обезкос­теното, леко начукано месо и плънката оформете рула и ги завържете с конец. Наредете ги в тава, полейте с олио и посолете със сол и черен пипер.

Върху всяко руло поставете парче сирене (кашкавал) и пе­чете в загрята фурна до за­червяване (около 25 минути). Извадете от фурната и мах­нете мазнината от печене­то. Загрейте виното и сме­таната, прибавете босилека (нарязан) и целите ядки. Под­несете рулата топли с гарни­тура от макарони (паста) или туршия по желание и със соса в сосиера.

Шишчета

Продукти: 1 кг заешки бутчета, 2 лимона, 2 суп. лъ­жици олио, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол; за гарни­тура: 4 малки тиквички, 1 патладжан, 150 г сирене, 4 суп. лъжици олио, 1 лимон, 1-2 скилидки чесън, магданоз, че­рен пипер, сол.

Приготвяне: Обезкосте­те месото, нарежете го на кубчета като за шишчета и го полейте с олио и лимонов сок. Прибавете счукания че­сън и разбъркайте добре. Ос­тавете го да се овкуси 30 ми­нути. През това време при­гответе гарнитурата. Обе­лете патладжана и го наре­жете на парчета заедно с тиквичките (необелени). Сложете на водна баня за 10 минути, после оставете на слаб огън за 4-5 минути за­едно със сгорещени 2 суп. лъ­жици олио. Поръсете със сол и черен пипер. Размесете счукания чесън с останало­то олио и лимоновия сок, прибавете към тиквичките и патладжана и разбъркай­те. Поръсете с настъргано­то на едро сирене и дребно нарязаните подправки. Отцедете парчетата месо и ги нанижете на шишчета. Пе­чете 10 минути на грил или на барбекю, като поливате месото със собствения му сос, отделен при печенето. Накрая посолете със сол и черен пипер. Поднесете шишчетата със зеленчуко­вата гарнитура.

Печен с пълнеж

Продукти: 1 заек (около 2,5 кг), 1 пакетче масло, 2 гла­ви лук, 1 ч. чаша кайма, 1/2 ч. чаша ориз, 1 ч. чаша бяло ви­но, 2 суп. лъжици брашно, под­правки (сух джоджен, щипка канела, черен пипер, сол).

Приготвяне: Измийте, подсушете и поръсете от­вътре и отвън заека със сол и черен пипер. Запържете го в част от мазнината, в коя­то след това прибавете ситно нарязания лук и изми­тия ориз. Задушете ги, ръснете подправките и залейте с чаша вряла вода. Задушете плънката около 15 минути. Напълнете заека, зашийте го, сложете в тавичка, за­лейте го с малко вода и ви­ното. Прибавете останало­то масло и покрийте съда с фолио. Печете в умерена фурна около 2 часа, като от време на време поливате със соса от печенето. Към края махнете фолиото и запече­те до зачервяване. Сгъсте­те соса от печенето с раз­мито в студена вода браш­но и го варете около 5-6 ми­нути. Поднесете ястието полято с винения сос и с гар­нитура от зелена салата или туршия по избор.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст