Начална страница | Кухня | ДЕЛИКАТЕСИ ОТ ПРАСЕТО

ДЕЛИКАТЕСИ ОТ ПРАСЕТО

image

Рибица…

Вземат се големите рибици. Изчистват се от ципата и от назъбеното месо, ако има тако­ва. Ако рибицата е дълга, може да се нареже на две. Поставяме пар­четата в плаке или пластмасова ваничка (най-добре е, ако има дървено сандъче), като поръсва­ме дъното обилно със сол (за предпочитане едра) и отгоре за­трупваме също със сол. Ако е за бърза консумация, се държат 48 часа. Ако искате обаче да имате мезе и за през лятото - се ос­тавят да стоят 15 дни в солта, след това изваждате парчетата, измивате ги от солта и ги пота­пяте за 5 минути във вряща зе­лева чорба. Окачвате ги да се отцедят и изсъхнат, като ги завързвате в единия край. След като се подсушат, се овалват обилно в чубрица, черен, червен пипер и индийско орехче.

Свински пастет

Измитата от кръвта глава се вари в подсолена вода, след кое­то се обезкостява. Черният дроб се слага във вряла вода и се оставя да постои 15-20 минути, без да се вари. Нарязва се на парчета и заедно с месото от гла­вата се смила 3 пъти през ма­шинката за кайма. Към получена­та смес прибавяме на вкус и спо­ред обема на каймата - сол, че­рен пипер, индийско орехче, ба­хар, чубрица.

Размесваме добре, пълним в буркани и стерилизираме 90 ми­нути.

Свинско месо - на пържола

Използва се месото от риби­ците, бута, плешката, врата. Обезкостеното месо нарязваме на пържоли, начукваме го леко, осоляваме, поставяме в тава и запичаме в силна фурна, за да се стегне и да си пусне водата. Обръщаме зо от двете страни до леко зачервяване. Запеченото месо с отделената мазнина и бульон събираме в тенджера. Като запечем няколко тави, започваме да пълним бурканите, като на дъното поръсваме стри­та чубрица и през два реда поръсваме пържолите в буркана. С дървена лъжица притискаме и уплътняваме пържолите. След като напълним бурканите, раз­пределяме отцедената при запичането мазнина. След това нали­ваме и част от отделения бу­льон. Запечатваме бурканите и стерилизираме 1,5-2 часа.

Консервата е превъзходна за неочаквани гости. Само претоп­ляте пържолите на водна баня и поднасяте. Ако желаете, може­те да сготвите месото с карто­фи, зеле, грах и др.

Суджуци с бяло вино

Продукти: 5 килограма месо от бута, 4 кг от гърдите, 1 кг сланина от врата, 1,5 бял сух хляб, 750 г бяло вино, 250 г сол, 40 г черен пипер, 3 индийски орех­чета на прах.

Нарязаното на парченца месо поръсваме с подправките. Наряз­ваме хляба на филийки и ги пота­пяме в прясно мляко, докато омекнат, изстискваме ги леко и ги омесваме с месото. Смиламе нарязаното на парченца месо на кайма, в която изсипваме виното, омесва се още веднъж много до­бре и се оставя да отлежи 24 часа, за да си поеме миризмите. Пълним в тънки черва, които късаме на 20-25 сантиметра. Завързваме в двата края и пота­пят за 1-2 минути във вряща вода. Не се сплескват.

Пълнен „дядо”

Някъде му казват „бабек", „старец", ние то наричаме „дядо" и го пълним с кайма или окълцано месо.

Взема се по-тлъсто месо 5 кг, което се смила или се накълцва на ситно. Ако има, може да се сло­жи и 2 кг телешко месо. Слагат се 2-3 люти пиперки — скълцани, 5 супени лъжици червен пипер, сол на вкус, 1/2 връзка чубрица. Всич­ко се обърква добре.

Шкембето се измива добре и се пълни със смляното или накъл­цано месо. Отворът се зашива и се притиска с нагорещено желязо. Отгоре се залепва срязано тънко черво, за да не влиза въздух. Шкембето се притиска с дъска и тежък камък за да се сплеска, след което се поставя в специална кръстачка и се оста­вя на проветриво място да съхне.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст