Начална страница | Кухня | КАК ДА ПРИГОТВИМ ЛЮБИМИТЕ НИ ЕКЛЕРИ

КАК ДА ПРИГОТВИМ ЛЮБИМИТЕ НИ ЕКЛЕРИ

image

Продукти за 15 еклера: …

За тестото: 125 г вода, 75 г брашно, 50 г масло, 3 яйца, сол.

За сладкарския крем: 250 г мляко, 30 г захар, 30 г брашно, 5 жълтъка, половин л. Ва­нилия на прах. 60 г шоколад.

За украсата: 60 г кувертюра.

Приготвяне: Загрейте предварително фурната на 220 градуса.

Пригответе тестото за еклерите: в тенджерка смесете водата, солта и маслото. Изчакайте сместа да заври на тих огън. От­дръпнете от огъня, прибавете брашното на­веднъж и разбъркайте. Сложете отново на котлона и бъркайте енергично няколко ми­нути. Свалете от огъня, прибавете яйцата едно по едно, като запазите единия от жъл­тъците. Сместа не бива да е прекалено теч­на, защото няма да можете да оформите еклерите както трябва. (Пробвайте, като из­теглите с шпатула нишка от тестото - тя не бива нито да е прекалено течна, нито да се къса лесно.)

Намажете дъното на тавата от фурната с мазнина или го покрийте с алуминиево фолио. С помощта на сладкарски шприц оформете еклерите, като внимавате да оставите достатъчно място помежду им, тъй като ще се надуят по време на печенето. Отгоре ги намажете с разбития жълтък и ги изпечете за 15 мин на 200°С. След като ги извадите от фурната, изчакайте 10 мин да изпръхнат.

Настържете шоколада. Пригответе слад­карския крем: сварете млякото с ванилията и го прецедете. Разбийте яйцата със захар­та, докато сместа побелее и стане пухкава. Прибавете брашното и топлото мляко, като бъркате енергично. След като сместа стане хомогенна, я прехвърлете в тенджерката от млякото и сложете на слаб огън, като продължите да бъркате, докато заври. Сва­лете от огъня, прехвърлете в дълбока купа и прибавете настъргания шоколад, като бър­кате, докато се разтопи напълно.

С остър нож разрежете еклерите на две по дължина и ги напълнете с крема.

Пригответе глазурата, като разтопите шо­коладовата кувертюра на водна баня (в слу­чай че е прекалено гъста, разредете с мал­ко сироп). С фина шпатулка размажете гла­зурата върху еклерите.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст