Начална страница | Кухня | КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ЗА СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ ЗА СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ

image

Фиде по балийски…

Време за подготовка -20 минути

Време за готвене - 20 минути

6 порции: 4 супени лъжици олио, 500 г фиде с яйце /капелини/, 2 големи глави лук, нарязан на тънки филийки, 2 стръка целина, 1 зе­лена и 1 червена чушка, нарязани на тънки ивици, 1-2 люти чушки на тънки резенчета, 3 супени лъ­жици соев сос, 3 супени лъжици сухо шери или рибен бульон, олио за пържене на маслена ба­ня, още 2 големи глави лук, нарязан на тънко, 500 г сварени скариди, почистени, с цели опа­шки.

Кипва се голяма тен­джера вода с1 супена лъ­жица олио и сол. Прибавя се фидето и се вари 4-5 минути, докато омекне, без да се разварява. Отцежда се, изплаква се с гореща вода и отново се отцежда. Държи се на то­пло. Останалите 3 супени лъжици олио се загряват в голям тиган. Прибавят се зеленчуците, като се разбъркват често, докато поомекнат. Прибавят се соевият сос и сухото ше­ри. Добавя се горещото фиде и се разбърква, до­като всички съставки се смесят и загреят.

Допълнителният лук се изпържва в обилно олио до златисто и хрупкаво. Прибавят се скаридите и се затоплят, фидето се прехвърля в затоплена чиния за сервиране и от­горе се подреждат лук и скариди.

Яхния от грах

Продукти: Буркан грах, глава лук, 2 моркова, 4 домата /или доматен сок/, олио, лъ­жица и половина браш­но, червен пипер, 3 скилидки чесън, кисело мляко.

Приготовление: Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината и малко вода. Прибавят се обелените и нарязани съ­що на дребно домати. Сместа продължава да се задушава, докато се изпари част от течността. Разбърква се с брашно­то, червения пипер, гра­ха и чесъна. Осолява се на вкус. Добавя се горе­ща вода и се оставя да се вари. Ястието се поднася с кисело мляко.

Говежда кайма  с червени чушки и сирене

Време за подготовка -20 минути

Време за готвене - 1 час

6 порции: 1 кг говежда кайма, 2 чаши /120 г/ пресни хлеб­ни трохи, половин чаша доматено пюре, 1 чаена лъжичка горчица на прах, 2 чаени лъжички смесени сухи подправки, 2 скилидки счукан чесън, 1 леко разбито яйце,1 ча­ша нарязани червени чу­шки, една трета чаша пресен босилек, 2 супени лъжици нарязани черни маслини, 250 г сирене рикота /извара/, 125 г сирене фета.

Фурната се загрява до 180 градуса, форма за кекс с размери 12 x 14x 7 се облича в алуминиево фолио. В голяма купа се омесва каймата с трохи­те, доматеното пюре, горчицата, зелените подправки, чесъна и яйцето. Сместа се разделя натри части.

Смесват се червените чушки, босилекът и мас­лините. Една част от кай­мата се разстила в приго­твената форма и се притиска добре, за да я запълни равномерно. Слага се половината от сместа с чушките. Отгоре се разстила другата част кайма, върху нея остана­лите чушки и последната част кайма. Пече се 1 час или докато се зачерви и изпече добре. Отцежда се течността, оставя се ястието да почива пет ми­нути, обръща се от фор­мата и се нарязва на филийки.

Разбъркват се рикотата и натрошената фета и се поднася към месните резени.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст