Начална страница | Кухня | ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРОДУКТИ- НЕОБИКНОВЕНИ ЯСТИЯ

ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРОДУКТИ- НЕОБИКНОВЕНИ ЯСТИЯ

image

Гнездо от картофи и спанак…

Необходими продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 с. л. сол, 250 мл прясно мляко, 120 г краве масло, черен пипер, индийско орехче, 200 г бланширан спанак, 4 яйца, 80 г кашкавал, 200 г доматена салца, 50 мл зехтин, 1 глава кромид, 1 скилидка чесън.

Картофите се сваря-( ват в подсолена вода. ) Обелват се и се разбиват на пюре със 150 ( мл мляко и половината ) масло. Овкусява се с черен пипер и индийско орехче. Спанакът се задушава в останалото масло, добавя се млякото и се пасира.

От картофеното   пюре   се правят гнезда, които се пълнят е част от спана­ка. Отгоре се чуква по 1 яйце, настъргва се кашкавал и всичко се запича 10 минути на 200 градуса. Приготвя се доматен сос, като салцата се запържва в зехти­на с лука и чесъна. С него се заливат готовите гнезда.

Салата с мариновано люто мляко

Необходими продукти за 4 порции: 4 домата, 200 г цедено биволско мляко, 400 г смес от соеви и житни кълнове.

За марината на млякото: 100 мл зехтин, зелен, червен и бял пипер, ким, суха мента, мащерка, лют пипер

За марината на кълновете: 1 ч. л. кафява захар, 1 ч. л. бял балсамов оцет, 50 мл ябълково вино, 1/2 ч. л. морска сол, 1 щипка лимонтузу, 2 с. л. зехтин.

Трите вида пипер за маринатата на млякото се затоплят в тиган и се заливат със зехтин.

Прибавят се сухите подправки и в получената марината се сла­га млякото, оформено на топки.

Оставя се 2 часа на студено. Кълновете се бланшират за по 1 минута във вряла и студе­на подсолена вода, след което се заливат с маринатата, приготве­на от продуктите за тях. Доматите се обелват, нарязват на кубчета и гарнират с млякото и кълновете. По желание сала­тата се декорира с маслини.

Белоградчишки скалички

Необходими продукти за 4 порции: 4 пилешки филета, 100 г бекон, 100 г пилешки дробчета, 1 зелена ябълка, кориандър, къри, самардала, бял пипер, сок от 1/2 лимон

За гарнитурата: картофено пюре, паниран карфиол,

За соса: 2 с. л. горчица, сок от портокал, естрагон, кисело мляко, сварени и пасирани гъби

За панировката: 2 яйца, брашно, галета

Филетата се разтварят с остър нож и се начукват внимателно до получаването на тънки като лист парчета месо. Поръсват се с подправките. Дробчетата се разпо­ловяват, беконът и ябълката се нарязват на ситно. Запичат се във фурна или се запържват в сух тиган до полуготовност.

Сместа се поръсва с лимоновия сок и раз­пределя върху филетата, които се навиват на рула. Панират се в брашно, яйца и галета.

Пържат се до готовност. Нарязват се на пънчета и се гарнират с картофено пюре и карфиол. Заливат се с топлия сос, пригот­вен от съответните продукти.

Шоколадово кексче с горски плодове

Необходими продукти за 4 порции: 250 г масло, 250 г шоколад, 1 чаена чаша пресято брашно, 1 чаена чаша кафява захар, 170 г сладко от горски плодове, 1 с. л. бакпулвер, 100 г ядки, 2 с. л. какао, 100 г замразени плодове, 100 г захар

Шоколадът се разтопя­ва с маслото, кафявата захар и сладкото. Доба­вят се брашното, смесено с бакпулвера, какаото и смлените ядки. Смес­та се разбърква и налива вън формички за кекс. Пекат се до готовност. Плодовете се сваряват със 100 мл вода и 100 г захар. С получения конфитюр се заливат кексчетата и по желание се гарнират със сметана и ванилов крем.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст