Начална страница | Кухня | НА ХОД Е КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

НА ХОД Е КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

image

Задушено със свинско…

Продукти: 1 кисела зелка, 1 кг свинско месо, 1/2 ч. чаша мас, 3-4 сухи червени чушки (може и люти), 1 ч. лъ­жичка червен пипер, черен пи­пер на зърна, сол.

Приготвяне: В по-широка тенджера се ре­дят зеле, наря­зано на ситно, порции месо, предварително леко осолено, вър­ху тях се ръсват червен и черен пипер, отгоре се слагат чушките, завърш­ва се със зеле. Залива се с разтопената мас и 1-2 чаши вода. Ако зеле­то не е достатъчно кисе­ло, може да се сложи на­половина зелев сок и во­да. Ако пък е много ки­село, се ръсват 1-2 суп. лъжици ориз между зе­лето. Вари се на умерен огън, докато остане-на мазнина.

На фурна със свински гърди

Продукти: 1 голяма кисела зелка, 1 кг свин­ско от гърдите, 1/2 ч. чаша олио, червен пи­пер, черен пипер на зърна, сол.

Приготвяне: Зелето, нарязано на ивици, се задушава с малко вода и мазнината до омекване. Добавят се червеният и черният пипер. Месото се запича във фурната до зачервяване, изважда се от тавичката, на дъното й се разстила половината от задушеното зеле, вър­ху него гърдите, отгоре -останалото зеле. Залива се с 1 ч. чаша вода и се пече, докато остане на мазнина. Ястието се соли на вкус.

Със свинска наденица

Продукти: 1 кисела зел­ка, 1 кг наденица (сурова или варена), 1/2 ч. чаша олио (мас), черен пипер.

Приготвяне: Зелката, нарязана на ленти, се за­душава с мазнината и малко зелев сок и вода, смесени поравно. Когато омекне, се изсипва в голя­ма кръгла чиния, поръсва се с червен пипер и око­ло него като венец се на­реждат изпечените на ска­ра наденици. Сервира се веднага.

С пиле (кокошка)

Продукти: 1 голяма ки­села зелка, 1 пиле (кокош­ка), 1 ч. чаша олио, червен пипер, зърна черен пипер, сол.

Приготвяне: Птицата се реже на порции, посолява се и се запържва в мазнината. Изважда се и в същото олио се запържва нарязаното зеле. В тавич­ка се редят зеле, порции пиле, поръсва се с червен и черен пипер и се завър­шва със зеле. Залива се с 1-2 ч.чаши вода или пилешки бульон от куб­че и се пече на умерена фурна, докато остане на мазнина.

Мусака

Продукти: 1 кисела зелка, 1 кг кайма, 2 глави лук, 6 суп. лъжи­ци мас, 3 яйца, 1 ч. чаша прясно мляко, 1 суп. лъ­жица брашно, червен и черен пипер, сол.

Приготвяне: Зелката се наряз­ва на ивички и се задуша­ва с 2 суп. лъжици мас. На­кълцаният лук се задушава в останалата мас, посолява се леко, поръсва се чер­вен и черен пипер и към не­го се прибавя каймата. Сместа се разбърква доб­ре. В тавичка се редят слой зеле, плънка с кайма, пак зеле, пак кайма и се завър­шва със зеле.

Залива се с 1/2 ч. чаша вода и се запича до омек­ване на зелето. Отгоре се прави заливка от разбити­те яйца с млякото, брашно­то и сол на вкус. Допича се до зачервяване.

Сарми с кайма

Продукти: 1 голяма ки­села зелка, 1 кг кайма, 1/2 ч. чаша ориз, 150 г слани­на, 1 глава лук, 1 стрък праз лук, 1/2 ч. чаша олио, червен и черен пипер, сол.

Приготвяне: Каймата се смесва със ситно наря­заните лук и праз, измития ориз, олиото, червения и черния пипер и се посолява на вкус. Зелката се раз­деля на листа, на които се изрязват твърдите жилки. Сланината се нарязва на малки парченца. Взема се зелев лист, слагат се плънка и 2-3 парченца сланинка и се за­вива на сарма. Редят се в тен­джера, на дъното на която е сложе­но нарязано зе­ле. Сармите се покривате листа, заливат се със зелев сок и вода в равни части и се притискат с чиния. Варят се на умерен огън, докато зе­лето омекне.

С пилешко (кокоше) и свинско месо

Продукти: 1 кисела зел­ка, по 1/2 кг пилешко и свинско, 1/2 ч. чаша мас (олио), 1 глава лук, 1/2 ч. чаша ориз,червен и черен пипер, сол.

Приготвяне: Обезкос­теното месо се нарязва на хапки. Посоляват се, по­ръсват се с черен пипер и се смесват с нарязания на ситно лук. Плънката се за­душава в мазнината, доба­вят се оризът и червеният пипер. С нея се завиват сарми в зелевите листа, които се нареждат в тенджера върху пласт ситно нарязано зеле. Заливат се с гореща вода (вода и зе­лев сок), покриват се с чи­ния и се варят на умерен огън.

С пуйка

Продукти: 1 кисела зел­ка, 800 г бяло пуешко ме­со, 150 г сланина, 5-6 суп. лъжици олио (мас), червен и черен пипер, сол.

Приготвяне: Бялото ме­со се реже на късчета, сла­нината - на тънки парчен­ца, и се смесват. Посоля­ват се на вкус и се поръс­ват с черен пипер. С тази плънка се завиват сарми, които се подреждат в тен­джера, покрита със зеле­ви листа. Затискат се с чи­ния и се заливат с 1 ч. ча­ша вода (зелев сок) и сгорещената мазнина, оцве­тена с червения пипер. Ва­рят се на умерен огън.

По родопски

Продукти: 1 кисела зел­ка, 1 кг свинско месо (от бута или филето), 6-7 гла­ви лук, 1/2 ч. чаша мас (олио), черен пипер на зър­на, сол.

Приготвяне: Лукът, на­рязан на филийки, се заду­шава в маста, ръсват се черен пипер и сол. Месо­то се реже на правоъгъл­ни парчета. Във всяко зе­лево листо се слага по ед­но месце и по 1 суп. лъжи­ца от задушения лук. Зави­ва се на сарма и се реди в тенджера, на дъното на ко­ято е разстлано нарязано зеле. Сармите 0 се притискат с чиния, заливат а се със зелев сок и вода в равни части и се варят, дока­то останат на мазнина.

Пълнена кисела зелка

Продукти: 1 голяма зелка, 500 г свинско месо, 8 суп. лъ­жици мас, 2-3 глави лук, сол.

Приготвяне: Зелка­та се почиства от външ­ните листа и се издълбава откъм кочана. Обезкостеното месо се нарязва на хапки и се запържва в 3 суп. лъжици , мас заедно с накълцания лук. Подправя се с черен и червен пипер и сол на вкус. Разбърква се добре и с тази смес се пълни зелката. Завързва се с конец и се слага в дълбока тенджера, а където предварително е сгорещена останалата мас. Залива се с 1 ч. чаша гореща вода и се задушава на слаб огън, като от време на време се посипва със соса. Когато омекне, се изважда в кръгла (тортена) чиния, махат се конците и с остър нож се реже като диня. Парчетата се сервират залети със соса от, тенджерата.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст