Начална страница | Кухня | КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ Е НЕЗАМЕНИМО

КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ Е НЕЗАМЕНИМО

image

То придава на всяко ястие особен аромат и вкус,…

прави го засищащо и полезно, което е важно за бедните зимни дни.

Руло със зеле и кайма

За 4 порции: 400 г кисело зеле, 400 г накълцано месо, 250 г брашно, 2 жълтъка, по 3 суп. л. олио и мляко, по 1 щипка сол и захар, 1 стъбло праз, 1 суп. л. майоран, 2суп.л. раз­топено масло, 250 мл бульон, 50 г сметана, 4 суп. л. гале­та.

Начин на приготвяне:

1. От брашното, 1 жълтък, солта, за­харта, олиото и 100 мл вода се за­месва тесто. Оста­вя се за 30 мин.

2. Празът се на­рязва на ситно и заедно с каймата се запържва в разтопеното мас­ло. Добавят се майоранът, буль­онът и зелето и се задушават 15 мин.

3. Дъното на тава се застила с хар­тия, тестото се разточва на поси­пана с брашно кърпа на тънък пласт. Намазва се с масло и се по­сипва с галетата. Пълнежът се раз­нася, навива се руло, отгоре се намазва с жълтък и мляко. Пече се 45 мин при 200°

Време на приготвяне 60 мин

на печене -45 мин

В една порция: 390 ккал

 

Запечено с картофи

За 4 порции: 800 г карто­фи,1 суп. л. олио, 1 ч. л. кимион, 500 г кисело зеле, 1 дафинов лист, сол, смлян чер пипер, 1 жълтък, 1 суп. л. марга­рин, 100 г шпеков салам, 100 мл мляко, 1 суп.л. сме­тана, индийско орехче

Начин на приготвя­не:

1. Обелени, кар­тофите се сваря­ват в подсолена вода, водата се излива и се ос­тавят да изстинат.

2. Олиото се загрява и в него леко се задуша­ва кимионът и дафиновият лист. Добавя се киселото зеле, запържва се 5 мин и се поръс­ва с пипер.

3. фурната се загрява до 220° С. Огнеупорна форма се намаз­ва с маргарина. Картофите се нарязват на шайбички. След това на слоеве се нареждат зе­лето, парчетата салам и карто­фите.

4. Млякото, жълтъците и сметаната се разбиват. Подп­равят се със сол, пипер и ин­дийско орехче. Сместа се изли­ва върху запече­ното и се пекат заедно още 20 мин.

Време на при­готвяне: 30 мин

Време на запичане: 20 мин

В една порция 310 ккал

Кисело зеле с пръжки

За 4 порции: 500 г кисело зеле, 750 г кар­тофи, З гл. лук, 100 г брашно, 1 яйце, 1 жълтък, сол, пипер, ин­дийско орехче, 50 г масло, 2 дафинови лис­та, 1 суп. л. плодчета хвой­на, 250 м буль­он, 40 г кубче­та сланина

Начин на приготвяне:

1. Картофите се сваряват небелени и чак след това се почистват. Пасират се изстина­ли и им се доба­вят брашното, яй­цето, жълтъкът, индийско орехче, сол, пипер и се замесва тесто. Оставя се за 30 мин.

2. Лукът се наряз­ва на ситни кубче­та и се пасира в разтопеното мас­ло. Добавят се зе­лето, дафиновият лист и хвойната. Влива се бульонът и се задушават под капак 30 мин.

3. От тестото се правят малки рулца, дълги около 5 см и 5 мин се ва­рят в подсолена вода. Сланината се разтопява и кльоцките се запържват в нея. Зелето се серви­ра с тях.

Време на приготвяне -40 мин на престой -30 мин

на задушаване -30 мин

В една порция: 480 ккал

Зеле, задушено в ябълков сок, с котлети

За 4 порции: 500 г кисело зеле, 2 хлебче­та, 2 глави лук, 100 г пушена сланина, 250 мл ябълков сок, сол, пипер, 1 дафинов лист, 500 г накълцано месо, 1 яйце, по 2 суп. л. хрян със сметана, накъл­цан магданоз и брашно, 40 г разтопено мас­ло, 2 ябълки

Начин на приготвяне:

1. Хлебчетата се накисват във вода.

2. Лукът се накълцва. Сланината се нарязва на кубчета и се раз­топява. Добавят се половината лук, киселото зе­ле, ябълковият сок и дафиновият лист. Задушават се 30 мин и се поръсват с пипер и сол.

3. Хлебчетата се отцеждат и се смесват с месото, останалия лук, яйцето, хряна и магданоза, сол и пипер.

4. Правят се плоски котлети и се овалват в брашно. Ябълките се почи­стват и се наряз­ват на шайбички. 5. В разтопеното масло се запържват първо кот­летите, после ябълките. Зелето се сервира с тях.

Време на приготвяне 45 мин

на задушаване -30 мин

В една порция: 680 ккал

Съвети

Вместо със салам, картофите и зелето могат да се наслоят с нарязано на ивички пушено месо.

Рулото може де се сервира и щ с доматен сок. За целта консервирани домати трябва да се кипнат в собствен сос. Поръсват се със сол и пипер.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст