Начална страница | Кухня | ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА СВ. ВАЛЕНТИН- ВЕЧЕРЯ ЗА ДВАМА

ПОДГОТВЯМЕ СЕ ЗА СВ. ВАЛЕНТИН- ВЕЧЕРЯ ЗА ДВАМА

image

Празникът на Всички влюбени е идеалният повод да спрем за миг препускането на вечно забързаните дни…

и да орга­низираме романтична вечеря за нас двамата.Както се пее в хубавата песен: "Остави ги самички тази вечер поне, Ние имаме още колене, рамене, Ние имаме още свита в нас на кълбо Една зла ,упорита, остаряла любов!"

Нека погледнем в очите един на друг, да потърсим и да срещнем нашата любов.И нека всичко да бъде.като в щас­тлива приказка: нежно розова покривка, много цветя, свещи и аромати.Предлагаме ви това изискано меню с еротична нотка.Тук включихме и авокадото, което ацтеките наричат "мъжкото достойнство", пъдпъдъчените яйца прочути със своята сила, и чудесни ястия с морски деликатеси известни със своите достойнства да възбуждат сексуалната енергия. А за завършек малки сладки "валентинки".Пожелаваме ви приятна вечер!

Предястие от грейпфрут с раци

Продукти за 4 души: 2 авокадо, 2 розови грейпфру­та, 200 г месо от раци (скариди или рулца от раци), 2 супени лъжици горчица, 2 супени лъжици олио, всич­ки видове пипер (черен, бял, зелен), джинджифил (по желание).

Ако искате да поднесете предястието в грейпфру­тите, извадете вътрешността им. Съберете в купич­ка изтичащия сок. Почистете резен­четата от ципата и ги разрежете на половинки. Взе­мете 1/2 чаша от събрания сок и го смесете с горчицата, посолете и прибавете олиото. Обелете авокадото, разрежете го отначало на четири части, а след това - всяка четвъртинка на резенчета. Веднага залейте със соса. Добавете размачкано-то месо от раци, джинджифил, поръсете с пипера. Поставете в салатиера или в половинките грейпфрути.

Салата с пъдпъдъчи яйца

Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца (може да се заменят с 6 малки кокоши яйца), 1 кутия консервирани аспер­жи (пресните аспержи се варят 2 минути), зеленина - салата, копър, тарос.

За соса: сол и смлян черен пи­пер, сока от 1/4 лимон, 50 мл зехтин, връзка пресен лук (нарязан ситно).

Яйцата са твърдо сваре­ни, обливаме ги със студена вода и нарязваме на поло­винки. Смесваме солта, чер­ния пипер, лимоновия сок и зехтина. Прибавяме пресния лук. Разпределяме в чинията аспержите, зеленината-, яйца­та и заливаме със соса.

Препечени филийки с тапенаде

Продукти за 6 души: 200 г зелени (или червени) маслини без костил­ките, 5 филета от аншуа, 100 г лук, 1 скилидка чесън, зехтин, франзела, черен пипер.

Съвет: за да стане ястието диетично можем да заменим маслините с нарязани и изпечени патладжани. Тогава тапенадата ще стане по-малко калорична и по-нежна.

Изплакваме под студена течаща вода аншуата и я оставяме да се обезсолява в студена вода 30 минути. Изтръскваме и подсушаваме аншуата. Нарязваме лука и го запържваме с 2 супени лъжици зехтин, без да промени цвета си. Оставяме да изстине. Разбиваме с миксер аншуата, лука, маслините и чесъна заедно с щипка черен пипер до получаване на хомогенна маса. Съхраняваме на студено и поднасяме със запечени филийки франзела.

Лазаня с морски дарове

Продукти за една порция: 450 г филе от треска, 300 мл бяло вино, моркови и лук (нарязани), дафинов лист. сол и черен пипер. 200 г листа за лазаня. 450 г праз лука, 150 г краве масло,  скилидка чесън (прекарва се през пресичка). 1/2 чаша брашно, 300 мл сметана, 1 супена лъжица нарязан пресен копър и 2 супени лъжици сушен копър, 200 г готови, почистени скариди. 50 г сирене чедър. 2 супени лъжици настърган пармезан. миди, скариди и фъстъци за украса.

Приготвяне:

1. Залейте филето с бода, прибавете 150 мл вино, дафиновия лист, лука и морковите. Поръсете със сол, черен пипер и кипнете. Покрийте с капак и варете 5 мин.

2. Извадете рибата и с вилица разкъсайте на малки парчета. Долей­те бульона, 8 който се е варила рибата до 1 л.

3. Сварете листата лазаня според инструкцията, прибавяйки във водата малко олио, за да не се слепят листата. Изсипете лазанята в гевгир и изплакнете със студена вода. Поставете листата върху влажна кърпа и покрийте с друга влажна кърпа.

4. Задушете нарязания праз с чесъна под капак около 10 мин. Изва­дете праза с решетъчна лъжица.

5. Запържете брашното с краве масло в продължение на 1 мин. Мах­нете от огъня и смесете с 1 л бульон и останалото вино. Кипнете и бъркайки, варете 2 мин. Махнете от огъня, прибавете сметаната и копъра. Подправете със сол и черен пипер.

6. Налейте малко сос в дълбока правоъгълна тавичка,- Поставете на дъното няколко листа лазаня, след това слой риба, дарове на морето и още малко сос. Продължете да подреждате слоевете. Завършвате [със сос. Отгоре поръсете с чедър, пармезан и фъстъци.

7. Печете лазанята на среден огън по-малко от час. Украсете със скариди, миди и пресен копър.

Патешки гърди с грейпфрут

Продукти за 6 порции: 4 супени лъжици олио, 200 г ситно нарязан кромид лук, 2 супени лъжици захарен си­роп, 100 мл бял винен оцет, 450 мл портокалов сок, 3 счукани скилидки чесън, 3 чаени лъжички смлян кориандър, 1,3л пилешки бульон, 200 г нарязани на кръгчета мандарини, 2 супени лъжи­ци пудра захар, 6 патешки гърди (всичко около 1,4 кг), сол, млян черен пипер, 1 го­лям грейпфрут.

Приготвяне:

1. Запържете в голям ти­ган лука с 3 супени лъжици олио. Прибавете сладкия сироп и, бъркайки, пърже­те докато течността не се изпари и лукът не се "карамелизира". Махнете тигана от огъня, прибавете оцета и портокаловия сок. Отново поставете тигана на огъня и варете 5 мин. Прибавете че­съна, кориандъра и бульона. Кипнете и варете без капак 30 минути. Прецедете през сито и отново излейте в ти­гана (трябва да се получи 450 мл сос).

2. Излейте останалото олио в малък тиган, поръсе­те мандарините с пудрата захар и запържете на си­лен огън от двете страни до образуването на златиста коричка.

3. Запържете в тефлонов тиган с дебело дъно гърдите от двете страни до образу­ването на златиста коричка. Поставете гърдите във фор­ма, посолете и поръсете с че­рен пипер и запечете 15-20 мин. Покрийте с капак или фолио и оставете да престои 10 мин.

4. Преди поднасянето на­режете гърдите на парчета и ги разположете в чиниите или в плато. Отгоре украсе­те със запържените манда­рини, резени грейпфрут и полейте с топъл сос.

„Валентинки” със сладолед

Продукти за 4-6 души: 125 г брашно, 75 г краве масло, 1 жълтък, 40 г захар, щипка сол, ванилов сладолед, пресни ягоди, яйчен белтък, захар.

Приготвяне: Смесете брашното, захарта и солта. При­бавете яйчения жълтък и маслото, нарязано на парчета. Замесете тестото с ръце, но не месете твърде дълго, за да може да запази своята сипкавост. Оформете от тестото топ­ка, завийте я във фолио и поставете в хладилника за 30 мин. След това разточете студеното тесто върху посипана със захар плоскост до дебелина 2-3 см.,Изрежете с формичка 5-6 сърца, поставете ги върху намазана с малко масло тава и печете 10-15 минути при температура 160оС. Изстудете. Потопете ягодите отначало в яйчения белтък, а след това в захар. Оставете ги да изсъхнат при стайна температура. Нарежете студения сладолед на слоеве с дебелина 1,5 см. След това с формичка във вид на сърце, но с по-малък диа­метър, изрежете сърчица. Поставете ги върху валентинките, а отгоре украсете с ягодите.

"Валентинките" могат да се поднесат с вкусен портокалов ликьор за възрастните и с лимонада за децата.

 

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст