Начална страница | Кухня | БАБИНИ МАНДЖИЧКИ

БАБИНИ МАНДЖИЧКИ

image

Зеленчукова яхния…

За 6 порции: 1 кг картофи, 2 зелени чуш­ки, 250 г грах, 250 г моркови, 500 г домати, 150 г колбас, 1 скилидка чесън,  бяло вино, 1 глава лук, 1 ч. ч. олио,  сол, магданоз

Начин на приготвяне:

1. Мазнината се загрява в тенд­жера и в нея се запържват лукът, чесънът и кол­басът, нарязани

на ситно. След това се добавят на­рязаните на дребно чушки и обелените дома­ти, нарязани на кубчета. Сместа се разбърква, добавя й се вино­то, захлупва се и се вари.

2. Добавят се обелените карто­фи и моркови, на­рязани на кубче­та. Яхнията се за­лива с вода, по­солява се и се ва­ри на среден огън около 30 мин (та­ка че картофите да не се разварят, а да останат цели).

3. 15 мин преди да се извади, се прибавя грахът. Ако е нужно, се

добавя и още малко хладка во­да. Яхнията се сервира гореща, в глинени купички, поръсена с магданоз.

Картофи със сланина и кимион

За 4 порции: 600 г дребни картофи, по 1 ч. л. кимион и масло, 3 глави лук, 100 г сланина, 200 г кашкавал, 1 скилидка чесън, пипер,  сол

Начин на приготвяне:

1. Обелените картофи се варят заедно с кимиона в подсолена вода

и после се раз­рязват на поло­винки.

2. Парченцата сланина се запържват добре в маслото и се из­важдат. Чесънът се пресова и се слага в същата мазнина със сол и пипер. В него се овалват картофи­те.

3. Лукът се наряз­ва на ситно и 2 суп. л. от него се отделят. Остана­лият лук се смес­ва с картофите.

4. Картофите се сипват във форма за печене и се посипват с нас­търган кашкавал. Запичат се 10 мин при 220° С до златиста корич­ка. Поднасят се със запържената сланина и се по­сипват с лука.

Време на приготвяне: 60 мин

В една порция: 510 ккал

Телешко с вино

За 6 порции: 750 г телеш­ко на парченца, 2 малки гл. лук, 6 суп. л. масло, аром. подправки,2 суп. л. бренди по 200 мл бя­ло вино и пил. Бульон, по 60 г сметана и брашно,  сол

За гарнитурата: лукчета, къдрав магда­ноз, гъби

Начин на приготвяне:

1. В тенджера се разтопяват 3 суп. л. масло. Добавя се месото и се запържва до зла­тисто, от всички страни. След това се прехвърля в глинен съд.

2. Добавят се лукчетата и подп­равките. Ястието се посолява, по­лива се с виното и бульона и се кипва. Глиненият съд се захлупва и то се пече 1 час.

3. Месото, лукче­тата и ароматни­те подправки се изваждат. Оста­налото масло се

разбива с браш­ното, малко по малко се добавят към соса и той се вари с непрекъс­нато бъркане до сгъстяване. Доба­вят се сметаната и сол.

4. Брендито се запалва в съд и се сипва върху месото.   Оставя се, докато пламъ­ците изчезнат.

5. Месото се по­лива със соса. Сервира се и с лукчетата и задушените в масло гъби, украсено с магданоз.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст