Начална страница | Кухня | АСПЕРЖИТЕ- ЕРОТИЧНИЯТ ЗЕЛЕНЧУК

АСПЕРЖИТЕ- ЕРОТИЧНИЯТ ЗЕЛЕНЧУК

image

Така наричат този зеленчук от семейство лилиецветни…

Ас­пержите са много стара култура. отглеждана още преди новата ера в Средиземноморието. Сред ценителите им са такива височайши особи като римският император Октавиан Август, който обожавал чудесния им вкус. С упадъка на римската култура те били забравени за дълго време, но сега почитателите им се множат непрекъснато. Освен чудесен вкус, аспержите имат

и лечебно въздействие. Богати на витамин С и на витамини от групата В. както и на минерали и химически елементи: калций, фосфор, калий, натрий. желязо. Те регулират бъбречната дейност

и влияят благотворно на функциите на черния дроб и на белите дробове. Освен това са подходящи за диета – 100 г аспержи внасят в организма само 13 калории. Смята се също, че стимулират сексуалната активност и затова някои ги наричат любовен зеленчук.

САЛАТА ОТ АСПЕРЖИ

Продукти за 4 порции: 700 г аспержи, 2 ч.ч. майонеза, 2/3 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зелен лук, 2 ч.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. едро смлян черен пипер, 3/4 ч.л. чили сос, 1 ч.ч. настърган пармезан (или друг твърд кашкавал), 3 малки салатки.

Сваряваме аспер­жите на пара, потапя­ме ги в студена вода и ги подсушаваме. Нарязваме ги на парчета 4-5 см и ги охлажда­ме. В купа смесваме продуктите (без каш­кавала и салатките), прибавяме настърга­ния кашкавал и пос­тавяме в хладилника за 2 часа. После смес­ваме с аспержите и накъсаните салатки, покриваме и до под­насяне държим в хла­дилника.

АСПЕРЖИ С ГЪБИ

Продукти: 1 кг аспержи, 500 г гъби, 2 с.л. масло, 2 с.л. счукани фъстъци, 2 ч.л. сусамени или

слънчогледови семки, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, прясно смлян черен пипер, щипка захар, щипка настъргано индийски орехче, сол.

Поставяме изчисте­ните аспержи в плитка тенджера, заливаме ги с вода, слагаме 1/3 от маслото, лимонов сос и подправките и варим 15 мин. Измитите и изчистени гъби наряз­ваме на тънки филийки. В останалото мас­ло изпържваме фъстъ­ците , сусама и гъбите за около 5 минути, ка­то разбъркваме. На­рязваме на ситно лука и магданоза. Полови­ната зеленина разбър­кваме с гъбената смес и подправяме със сол, черен пипер и лимо­нов сок. Прибавяме отцедените аспержи, накрая поръсваме с останалата зеленина.

ОМЛЕТ С АСПЕРЖИ

Продукти за 1 порция: 150 г аспержи, 3 яйца, 20 г масло, магданоз, сол.

Сварените аспер­жи задушаваме с по­ловината масло. Под­правяме със сол и на­рязан магданоз. Раз­битите яйца сипваме в тиган със сгорещено масло и изпържва­ме от едната страна. В горещия омлет сла­гаме задушените ас­пержи, сгъваме на две и поднасяме в затоп­лена чиния, поръсен със ситно нарязан магданоз или копър.

АСПЕРЖИ СЪС СОС ОТ СИРЕНЕ

Продукти за 4-5 порции: 1 кг аспержи, 1 ч.л. лимонов сок, 100 г сирене, 150 г сметана, 3 яйца, 1 ч.л. нишесте, сол, щипка настъргано индийско орехче, щипка захар, по 1/2 връзка магданоз и копър.

Изчистените ас­пержи заливаме с во­да колкото да се пок­рият, прибавяме сол, лимонов сок, захар и индийско орехче и сваряваме за 10 мин на умерен огън. Сире­нето смачкваме с ви­лица, сипваме смета­ната и яйцата и раз­биваме с миксер. При­бавяме нарязаните на ситно магданоз и ко­пър, сол, нишесте и малко индийско орехче. Разбъркваме добре. Отцедени­те аспержи заливаме със соса и държим на слаб огън около 10 мин. Сервираме ясти­ето топло.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст