Начална страница | Кухня | ВКУСНИ ИЗКУШЕНИЯ ЗА СВ. ВАЛЕНТИН

ВКУСНИ ИЗКУШЕНИЯ ЗА СВ. ВАЛЕНТИН

image

ВЛЮБЕНОТО ПИЛЕ...

Продукти: 1 средно голямо пиле, 150 г пушени гърди или бекон,1 пакет­че сирене "Крема", масло, сол и черен пипер.

Приготвяне. В една купа смесете ситно нарязаните пушени гърди или бекона със сиренето "Крема", сол и черен пипер. Объркайте добре тази плънка, с която напълнете пилето, което предварително сте измили и намазали от всички страни с разтопено масло или олио. Зашийте го, за да не "избяга" плънката и, опечете във фурната, предварително загрята до 220 градуса. Препоръчва­ме ви да използвате добре познатите пликове за пе­чене.

Вълшебни сърчица

Продукти: 350 г без­солна извара, 80 г гъста сметана, 150 г захар, ванилия, 1 лимон, 1 портокал.

Приготвяне. Сложете сметаната и изварата в камерата на хладилника, докато подготвяте десер­та. Измийте портокала и лимона и обелете кората им с помощта на картофо­белачка, след което наре­жете на ситни лентички. Бланширайте ги за около 5 мин, изплакнете на студе­на вода и/отцедете. Отдел­но сипете в тенджерка 50 г захар и Добавете 2 чаши вода. След като този сироп заври, пуснете в него коричките от лимон и пор­токал. Оставете да поврат на тих огън около 20 мин. Отцедете от останалата течност и оставете да изс­тинат. Едва тогава извадете от камерата сметаната и из­варата и разбийте с мик­сер, като прибавите 100 г захар. Разпределете в ме­тални формички във фор­мата на сърце (това са обикновените тенекиени формички за сладки). Сло­жете отново в хладилника. Преди сервиране изваде­те сърцата от формичките и ги украсете с коричките от захаросаните портокал и лимон.

Еклери

Продукти: 1 ч. чаша щипка сол, 1/2 ч. чаша олио, 1 ч. чаша брашно (препълне­на), 5 яйца.

За крема: 1 л прясно мля­ко, 3/4 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша захар, 2 жълтъка, Ва­нилия, 100 а масло.

Приготвяне. Слагаме да заврат в малка тенджера во­дата, солта и олиото. Във вря­щата смес наведнъж се из­сипва брашното. С дървена лъжица се бърка непрекъсна­то, докато сместа започне да се отделя от дъното. Съдът се дръпва от огъня и бъркането продължава до охлаждане на сместа. След това едно по едно се прибавят яйцата и ху­баво се разбърква. Така по­лученото тесто е готово - с шприц или с чаена лъжичка се слага в намазана и поръ­сена с брашно тава (на разс­тояние). Пекат се в предва­рително загрята фурна - 250 градуса, 25 мин. През първи­те 10 минути фурната не се отваря - докато се вдигнат. След това се намалява до 180 градуса. Така изпечените еклерчета са готови за пъл­нежа със сладък крем или со­лен пълнеж, след като изсти­нат.

700 мл мляко + маслото захарта + маслото се слагат да кипнат. Останалото мляко се разбива с брашното и се прибавя към кипящото мляко, като се бърка. Прибавят се и жълтъците и се бърка 2 мину­ти. Сваля се от огъня и като изстине, се прибавя ванилия­та.

С така получения и охла­ден крем се пълнят еклерите (или с шприц, или се разряз­ват и се пълнят с лъжичка). Отгоре се гарнират по жела­ние с разтопено масло + ка­као или пудра захар. Да престоят поне 1 - 2 часа пре­ди поднасяне.

Втори вариант. Напъл­ват се със солена плънка и се поднасят за мезе, например със сварено яйце (нарязано на ситно) + майонеза + че­рен пипер.

Бадемови сладки

Продукти: 45 г смлени бадеми, 75 г захар, 30 г брашно, 2 белтъка, 50 г масло, щипка сол, няколко бадемови ядки.

Приготвяне.   Омесете тесто с брашното, захар­та, щипката сол и размек­натото масло (но не теч­но). Прибавете млените бадеми и белтъците. Нама­жете с масло формички за сладки с формата на сър­це и изсипете от тестото. Поръсете с едро смлени бадеми. Печете в предва­рително загрята до 210 градуса фурна.

Десерт с круши

Продукти: 2 твърди круши, 40 г брашно, 25 г захар, 40 г масло, щипка сол.

Приготвяне. Обелете крушите и ги нарежете на четвъртинки. Отделно в ти­ган разтопете маслото, прибавете парчетата кру­ша и задушете за около 5 -6 мин, като внимателно ги обръщате от всички стра­ни. Дръпнете от огъня и ос­тавете на изстине. Омесе­те с пръсти тесто от браш­ното, захарта, маслото и щипката сол. Загрейте фурната до 200 градуса. Вземете пръстеновидни форми за сладки, намаже­те с масло дъното, сложе­те от захарните круши и покрийте с тестото. Пече­те 15 мин на 200 градуса, след което намалете фур­ната на 120 градуса и пе­чете още 15 мин. Внима­ние, тестото не трябва да потъмнява. Извадете от фурната и сервирайте с разбита сметана или с ед­на топка сладолед. Ако нямате круши, направете този десерт с ябълки,

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст