Начална страница | Кухня | СЛАДКО КАТО ЛЮБОВТА

СЛАДКО КАТО ЛЮБОВТА

image

Ако сте решили да отпразнувате Св. Валентин вкъщи с вечеря на свещи,…

менюто трябва да е на Висота. Особено десертът. Сладък като самата любов и прелюдия към хубавото прекарване след вечерята... В сезона на цитрусовите плодове ето четири предложения за десерти.

ПЛОДОВА САЛАТА

Продукти за 2 порции: 3 портокала, 1 грейпфрут, 1 банан, 2 киви, 4 ягоди, 1 круша, 1 ябълка, 1 чаша портокалов ликьор, 1 с. л. мед, 1 с. л. захар.

Начин на приготовление: Изцедете сока на един портокал и в дълбока тенджера го смесете с ликьора, меда и захарта. Сварете, докато се посгъсти, дръпнете от огъня и оставете да изстине. Измийте, обелете и нарежете всички плодове и ги поставете в дълбока купа. Залейте с подготвения сироп и оставете в хладилника за два часа. В две дълбоки купички разпределете както плодовете, така и сиропа.

ПОРТОКАЛИ С ЧЕРВЕНО ВИНО

Продукти за 2 порции: 2 големи портокала, 1 пръчка канела, 1 с. л. мармалад по ваш избор, 2 с. л. захар, 1 чаша червено вино, сокът от 1/2 портокал, 1 с. л. счукани бадеми, малко течна сметана.

Начин на приготовление: Измийте, обелете и нарежете портокалите на кръгчета. Наредете ги в дълбока тавичка. Кората от единия портокал измийте много добре със сапун, за да премахнете консервантите и химикалите, с които вероятно е била намазана. В дълбока купа сипете виното, кората от портокала, канелата, мармалада, захарта и сока от 1/2 портокал. Сварете, докато се посгъсти. Махнете кората от портокала, а с останалия сироп залейте наредените в тавичката портокали. Сервирайте в широка чиния, охладено, залято със сироп и с течна сметана.

ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ

Продукти: 4 яйца, 125 г захар, 3 с. л. смлени бадеми, 1 с. л. галета, 1 портокал, 1 с. л. краве масло, 1 щипка сол.

Начин на приготовление: Настържете портокаловата кора. В дълбока купа смесете настърганата кора, жълтъците на яйцата и захарта. Бъркайте миксер до получаване на пухкава, еднородна смес. В чаша разбъркайте добре смлените бадеми, галетата и портокаловия сок. Добавете към останалата смес. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипката сол и ги добавете към сместа, като разбърквате съвсем леко, за да не спаднат. Изсипете сместа в намазана с масло форма и опечете. Докато е горещо, поръсете с пудра захар.

МЛЕЧНО-ПОРТОКАЛОВ КРЕМ

Продукти за 2 порции: 1/4 л прясно мляко, 3/4 ч. ч. захар, 6 жълтъка, 1/2 портокал, 4 бишкоти.

Начин на приготовление: Обелете половинката портокал и измийте много добре кората. Загрейте добре млякото с кората вътре. Добавете захарта и бъркайте, докато се разтопи напълно. В купа отделете няколко лъжици от подсладеното мляко. Добавете жълтъците и разбъркайте добре. Останалото мляко оставете да заври. Във врящото мляко изсипете на тънка струя сместа с жълтъците, като не преставате да бъркате. Оставете да поври още няколко минути, докато се сгъсти. Разпределете в купички, оставете да изстине и поръсете с настъргана портокалова кора. Поднесете купичките в широки чинии, всяка с по две бишкоти отстрани.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст