Начална страница | Кухня | ГОТВИМ ВКУСНО И ЗА МАЛЧУГАНИТЕ

ГОТВИМ ВКУСНО И ЗА МАЛЧУГАНИТЕ

image

От 6 до 12 месеца…

Пюре от сухи плодове c портокал

Това варено плодово пюре французите нари­чат компот, който може няколко дена да се пази в хладилника.Можете и да го замразите, като разде­лите на отделни порции.

Продукти: 2 меки изсушени сини сливи, 1 ч.л. стафиди, сой от половин порто­кал, щипка канела

Приготвяне: Извадете костилките от сливите и поставете плодовете да киснат в портокаловият сок за няколко часа... Пасирайте ги с миксер и отварете под капак около20 минути.Според необходимостта добавете вода.Поръсете пюрето с канелата и подавайте с кисело мляко или извара.

Съвет: Можете да разнообразете рецептата, като добавите сушени фурми, банани и кайсии.

От 12 до 18 месеца

Телешко със спаначен крем

Ако мирисът или вкусът на спанака не се понася от бебето, направете пюрето на­половина от тиквички или картофи.

Продукти: 30 г телешко фи­ле. 50-60 г спанак (може и замразен), 1 ч.л, сметана, щипка сол (по-добре морска).

Приготвяне: Почистете спанакът от твърдите дръжки и I накълцайте на дребно листенцата.Поставете ги във вряща во­да и веднага отцедете.Варете спанака в тенджера,постоянно разбърквайки с дървена лъжица около 5 минути. Ако използвате замразен спанак, поставете го в тенджерата без да го размразявате и варете на бавен огън, докато се отпусне.В тиган с анти прегарящо покритие под капак пригответе месото. Нарежете месото на малки парченца или го смеляйте в зависимост от това как е свикнало бебето.

Съвет: За да не бъде месото сухо добавете към него I малко бульон от спанак

От 1,5 година

Китайско зеле с риба

Продукти: четвърт глава ки­тайско зеле, 30 г филе от риба, 1 ч.л. сметана, 1 ч.л. твърд кашкавал, 1 щипка захар.

Приготвяне: Почистете и измийте зелето.Разрежете лис­тата му по дължина на няколко ивици.Налейте в тенджера малко вода, поставете зелето.посолете, добавете захарта.Похлупете с капак и варете на бавен огън, разбър­квайки не по-малко от 10 минути.Преди края на варенето.свалете капака за да се изпари течността.Запържете рибата на тиган с анти прегарящо покритие.Преди сервиране нарежете на ситно зелето и рибата, полейте отгоре със сметана и поръсете с настър­ган кашкавал.

Съвет: рибеното филе мо­же да се замени с шунка или бяло пилешко месо.Подпра­вете ястието с малко настър­гано индийско орехче.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст