Начална страница | Кухня | МЕНЮ ЗА ТЕБ И ЗА МЕН

МЕНЮ ЗА ТЕБ И ЗА МЕН

image

Какво ще си хап­нем с любимия чо­век на празника на свети Валентин?...

Повечето ни идеи са бързи и лесни.

Но пък и най-ординерното ястие, декорира­но с мисъл за праз­ника, е вече любовно послание, независимо  дали  е  поднесено  на закуска, обяд или вечеря. Могат да се направят украси във форма на сърчица от цвекло, морков, краставички, пиперки и да ги подредите красиво по бордюра на чинията. Или върху гарнитура от – картофено пюре да забучите солени бисквитки-сърчица, купени от магазина. Или – върху сварените спагети да очертаете с кетчуп сърце. Или – да изпържите кюфтета във формата на топки, а като…. Или – да увиете баницата в тази форма. Оставяме на вашите чувства да ви подскажат и други оригинални хрумвания за „сърдечна” украса.

ЗАКУСКИ

Шоколадови гофрети

Ако имате необходи­мия уред - гофретник, с тях можете да зарадва­те цялото семейство още в ранните часове на деня. Разбийте 2 яй­ца с лъжичка захар, до­бавете 4 лъжици браш­но, пълна лъжица какао, 30 г настърган шоколад /или лъжица шоколадови пръчици/ и кафена чашка мляко. Ароматизирайте с ня­колко капки ромова есенция и изпечете гофретите, след което ги разделете на съставящите ги сърчица и ги залепете две по две с течен шоколад или ги поднесете с шоколадов сироп и подсладена заквасена сметана.

Палачинки с плънка

Изпържете или купе­те готови палачинки. Разбийте 200 г заквасе­на сметана и добавете една след друга лъжици течен шоколад. Под­правете сместа с 1 вани­лия и намажете пала­чинките. Сложете по 2 в чиния, като ги оформи­те като сърце, а в среда­та сложете някакъв пресен плод - резенчета ябълки, киви, портокал. Отстрани сипете някол­ко лъжици ягодов си­роп, върху който с мал­ка лъжичка направете сърчица от сметана.

ОБЯД

Кюфтета-сърца

Направете традиционната смес за пържени кюфтета от ситно нарязана главичка лук, 1/2 кг кайма, 1 яйце, магданоз, смлян черен пипер, малко накиснат във вода хляб и сол. Можете да добавите щипка еротика под формата на лют червен пипер или джинджифил. Омесете всичко добре и оставете да почива около час. Направете кюфтетата във форма на сърце и леко ги сплескайте. Овалвайте в брашно и ги изпържете. Под­несете ги с гарнитура по избор и атрактивна украса.

Пиле с ананас

Нарежете на жулиени пилешко филе и леко го насолете. Разбъркайте 100 мл течна сметана с лъжичка къри и я смесете с пилето. Оставете месото да постои така около 1/2 час.

Отцедете кутийка ананасови шайби и ги разполовете. Загрейте в тефлонов тиган 2 лъжици масло и лъжи­ца олио и запържете филето. Добавете ананаса, кафе­на чашка от компота и още 100 мл сметана. Похлупете съда за десетина минути и сервирайте с подходяща украса.

ВЕЧЕРЯ

Спаначен тарт

Разточете тънка ко­ра от готово хлебно те­сто. Изрежете с нож сърца с големината на 2 длани и ги изпечете върху намазнена и на-брашнена тава.

Почистете 1/2 кг спа­нак и едро го нарежете. Загрейте тиган с 2-3 лъжици олио, изпър­жете леко спанака за­едно с нарязана скилидка чесън. Щом поомекне, посолете, наръсете лъжица брашно и отстранете от котлона. Подправе­те с малко смлян черен пипер и щипка настър­гано индийско орехче. Почистете тигана и изпържете до хрупкавост тънко нарязан пушен бекон. Сервирай­те спанака върху тестените кори, отгоре сложете беко­на.

Вместо с тесто, тази рецепта може лесно да се изпъл­ни с готовите плоски арабски питки, а също и с бутер тесто.

Пица "Сърце"

За да я направите, не е задължително да имате тавич­ка в тази форма - можете да я моделирате от няколко пласта алуминиево фолио или пък да купите готови платки за пица и да ги изрежете като сърце.

Наръсете тестената основа с настъргана моцарела, отгоре нареде­те ситно наря­зан сух шпек /или предпочитан от вас колбас/, домати /от буркан/, мари­новани гъбки. Поръсете със ситно смлян черен пипер и малко сушен риган и боси­лек.   Настържете най-отгоре на едрото ренде кашкавал и направе­те украса от 2 сърчица, изрязани от маринована печена пиперка. Изпечете пицата в умерено гореща фурна.

ДЕСЕРТИ

Лесни "валентинки"

С помощта на формичка-сърце изреже­те пресни бишкоти. Разбийте 200 г заквасена сметана, доба­вете лъжица-две пудра за­хар, подправете с няколко капки лимонова есен­ция и ванилия. Намажете по­ловината бишкотени сърчи­ца с ягодово или малиново сладко, по­крийте с малко сметана и похлупете с второ сърце. Леко наръсете с пудра захар и украсете с някакъв плод.

Шоколадов мус

Купете шоколадов мус на прах и го разбийте според упътването със студено мляко. Подправете го с ня­колко капки ромова есенция и 2-3 щипки канела, на чийто аромат се приписва еротична сила. Разсипете го в подходящи красиви купички и го сложете на студено. Преди да го сервирате полейте с шоколадов сироп и го поднесете с някакви медени сладки - най-подходящи са, разбира се, шоколадовите медени съ­рчица.

Торта „Моята целувка”

Купете платки за торта /или блат/. Направете от хартия шаблон във форма на сърце със същата големи­на, наложете го отгоре и изрежете с нож. Нужни са ви 2 платки, които сложете върху покрита с фолио та­вичка.

Разбийте 2 белтъка до твърд сняг и добавяйте постепенно чаша пудра за­хар, докато се стегне и втвърди. Раз­пределете сместа върху платките и ги наръсете щедро с едро натрошени орехови ядки. Сложете тавичката в предварително загрята до130 градуса фурна - белтъкът трябва да се суши като целувки, а не да се пече. След около 50 мин Извадете платките да изстиват върху решетка.

Разбийте 100 г омекнало на стайна температура масло с пълна лъжица пудра захар. Отделно разбийте 300 г заквасена сметана до втвърдяване, добавете постепенно лъжица пудра захар. Съединете двете смеси, като добавяте малко по малко сметаната към маслото. Подправете крема с 1 ванилия и 4-5 капки лимонова есен­ция. С половината от него намажете едната платка, похлупете го отгоре с другата и с помощта на шприц нанесе­те останалото. Можете да декорира­те тортата с вишни от сладко. Поста­вете я на студено поне за няколко часа.

 

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст