Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ ОТ МЕСНИ ДО СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

ЯСТИЯ ОТ МЕСНИ ДО СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

image

Бюрек от тиквички…

Продукти: 1 и 1/2 кг тиквички, 1 чаена чаша олио, 1/2 пакетче масло, 100 г брашно, 50 г сирене, 5 яйца, копър, сол на вкус, 1 кофичка кисело мляко.

Приготвяне: Измитите и обелени тиквички се наряз­ват на тънки филийки по дължина, посоляват се и се оставят да се отцедят, след което се потапят в браш­но и се пържат в сгорещената мазнина, докато се за­червят от двете страни. Слепват се по две изпържени тиквички, като помежду им се слага плънка от натро­шеното сирене, част от яйцата и дребно нарязан ко­пър. Потапят се в останалата част от разбитите яйца, в брашното и галетата и се пържат отново до златисто оцветяване. Поднасят се с киселото мляко.

Яйца с кашкавален сос

Сварете твърдо 8 яйца и ги разрежете на половинки по дължина. Изпържете в масло 8 тънки филии от бял хляб. Наредете ги в чиния и върху всяка филия сложете по 2 нарязани половинки от яйце. Отделно пригответе кашкавален сос, като запържите 2 равни лъжици браш­но с 3-4 лъжици масло. Разредете запръжката с 2 чаени чаши прясно мляко. Посолете соса и го оставете да ври 5-6 минути на слаб огън. Накрая прибавете 5-6 супени лъжици настърган кашкавал, малко лимонов сок или ви­нена киселина и 1/2 лъжица доматена салца.

Залейте яйцата с кашкаваления сос.

Сарми с кисело зеле

Продукти: 1 кисела зелка, 3/4 чаена чаша олио, 2 глави лук, 1 чаена чаша ориз, черен и червен пипер, джоджен, сол.

Приготвяне: Отделят се листата от зелката. В част от мазнината се задушава ситно нарязаният лук, след което се прибавя оризът и се пържи, докато стане проз­рачен. Залива се с 1/2 чаена чаша вода и се оставя на тих огън, докато поеме водата. Поръсва се с червен пипер и ситно нарязан джоджен. От тази смес в зеле­вите листа се завиват сарми, които се нареждат плът­но в подходящ съд върху пласт от ситно нарязано зе­ле. Притискат се с порцеланова чиния и се заливат със сока от зелето или с вода (ако зелето е много кисело). Пекат се до омекване, заливат се с останалата мазни­на, оцветена с червен пипер, и се поднасят.

Чушки със сирене и яйца на фурна

Продукти: 600 г консервирани чушки, 100 г прясно масло, 50 мл олио, 150 г домати, 150 г кромид лук, 200 г сирене, 3 яйца, 200 мл кисело мляко, 40 г брашно, ½ връзка магданоз, сол на вкус.

Приготвяне: Дребно нарязаният лук се задушава в олиото. Прибавят се нарязаните мариновани чушки и доматите. Задушаването продължава до омекването им. Разбъркват се с брашното, отделно запечено или запържено. След това се изсипват в тава, намазана с мазнина. Размесват се с настърганото сирене и се за­ливат с разбитите заедно с млякото яйца. Ястието се пече във фурна до полуготовност, поръсва се с разто­пеното прясно масло и дребно нарязания магданоз и се допича.

Задушен в масло праз със сирене

Продукти: 2 стръка праз, 1 пакетче масло, 250 г си­рене, 200 г домати, сол на вкус, магданоз.

Приготвяне: Празът се почиства и измива. Нарязва се на дребни парченца и се задушава в маслото заед­но с доматите, също нарязани на дребно, докато оста­не на мазнината. Размесва се с настърганото сирене и се поднася, поръсен със скълцан магданоз.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст