Начална страница | Кухня | УГОЩЕНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА ЖЕНИТЕ

УГОЩЕНИЕ, ПОСВЕТЕНО НА ЖЕНИТЕ

image

Патешки дроб с ананас...

Необходими продукти за 4 порции

200 г патешки дроб, 1/2 консерва ананас, 50 мл мента, 20 мл джин с 20 г царевично брашно, 20 мл коняк, сок от 1/2 порто­кал и 1/2 лимон, бял пипер, сол.

Дробът се нарязва на малки пар­чета, които се запичат в тиган без мазнина, след което се изваждат.

В същия съд се слага ананасът, полива се със соковете и се запър­жва.

Добавя се дробът и всичко се фламбира с коняка.

Продук­тите се изваждат, а към останалия в тигана сос се добавят ментата и джинът, които се варят, докато се сгъстят.

Ястието се сервира с царевична питка.

Кълцана лютика

Необходими продукти за 4 порции

2 домата, 2 люти чушки, 4 печени червени чушки, 1 глава червен лук, 200 г краве сирене, зехтин, магданоз, босилек, самардала, прясно изпечена тънка питка.

Доматите се обелват и заедно с печените чушки и лука се наряз­ват на кубчета.

Поливат се със зехтин.

Върху тях ес слагат на­кълцани лютите чушки и се поръсват със сол и магданоз.

В остана­лия зехтин се запържва нарязаното сирене и се поръсва с подправките.

Лютиката се сервира върху топло хлебче и се гарнира със сиренето.

Пилешки стек с праз

Необходими продукти за 4 порции

600 г пилешки гърди, къри, сминдух, кимион, майорана, кориандър, сол, 1/2 лимон, 50 мл бяло вино, 1 стрък праз.

За соса: 150 мл сметана, 50 г топено сирене, 50 мл бяло вино

Месото се накълцва и към него се прибавят половината от ситно наря­зания праз, подправките и лимонът.

Оформят се стекове, които се пе­кат на тефлонов тиган, като се по­ливат с виното.

Сосът се приготвя,

като продуктите за него се смесват, добавя се останалият накълцан праз и се загряват до получаване на же­ланата консистенция.

Стековете се заливат със соса и се гарнират с царевички и картофи.

Бохча "фантазия”

Необходими продукти за 4 порции

За бохчите: 200 г брашно, 100 г масло, 20 г мая, 250 г кисело мляко, щипка сол, щипка захар.

За муса: 300 г сметана, 4 яйца, 50 г сладко от ягоди, 200 г захар, 1 ванилия, плодове и сладко за украса.

Продуктите за бохчите се смесват и полученото тесто се слага на топ­ло да втаса.

В тефлонов тиган се пекат 4 дебели палачинки. II Мусът се приготвя, като жълтъците се от­делят от белтъците и се смесват със сладкото и половината от захарта.

Разбиват се на водна баня. След това се охлаждат и се смесват с раз­битата сметана и белтъците с оста­налата захар.

С получената смес се пълнят палачинките и сс зави­ват като бохчи.

Декорират се със сладко и плодове.

Торта със сирене "Филаделфия”

Необходими продукти

200 г. бишкоти 200 г "масло, 400 г сирене "Филаделфия",, 200 г заквасена сметана, 1500 г кисело мляко, 10 мл коняк, 80 г захар,120 мл сок от компот праскови, 20 г желатин,200 г плодове от компот, 300 мл сок от компот ягоди, 20 г желатин.

1. Поставете бишкотите в найлонов плик и ги смачкайте, докато станат на галета. Разтопете маслото и разбъркайте с него галетата. Разстелете равномерно още топлата смес в кръгла форма, чието дъно предварително сте застлали с целофан или пергаментова хартия. Оставете В хладилника за 5 - 10 мин така получената основа на тортата, за да се стегне.

2. Разбийте с тел сиренето "Филаделфия", киселото мляко, заквасената сметана и коняка. Кипнете сока от праскови и добавете към него захарта и предварително накиснатия в студена Вода желатин. Свалете го от огъня, оставете леко да се охлади и го добавете на струя към млечния крем. Нанесете с лопатка тази смес върху основата на тортата. Наредете равномерно нарязаните на малки кубчета плодове от компот, загладете с крема и сложете тортата отново в хладилника да се стегне за около час.

3. Кипнете ягодовия сок и добавете към него предварително накиснатия в студена вода желатин. Разбъркайте, докато желатинът се разтопи. Оставете течността леко да се охлади и залейте тортата. Върнете в хладилника, за да се стегне желето. Украсете готовата торта по ваш избор. Реже се на 12 порции.

Вишнева шарлотка със сметана

Необходими продукти за 6 порции:

1 пакет гранулирано вишнево желе, 1 с. л. жела­тин, 300 г сметана, 1/2 ч. ч. захар, на върха на ножа ванилин, 1 ч. ч. вишни от сладко, 120 г готов блат или сладки по избор.

1. Вишневото желе се приготвя по указанията на опаковката.

2. Желатинът се накисва в шесткратно повече | студена вода за 1-1 и 1/2 часа, загрява се до кипване и се охлажда.

3. Сметаната се разбива със захарта, прибавят се ванилинът и разтвореният желатин.

4. Във форма се налива желето на слой от 5 мм, оставя се да се стегне, над него се поставят вишните и отново се сипва желе, като плодо­вете се покриват напълно. Охлажда се.

5. Сметановият крем също се сипва във формата и отново се охлажда. Преди поднасяне форма­та се топва в гореща вода за няколко секунди и шарлотката се изсипва в чиния. Украсява се с кръгчета от блата или със сладки.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст