Начална страница | Кухня | КИВИ ЗА РАЗЯДКИ И ЯСТИЯ

КИВИ ЗА РАЗЯДКИ И ЯСТИЯ

image

Растението киви е виеща се лиана с бели и розови цветове, прилични на рози…

В Европа е пренесено от Югоизточна Азия. Заради мъхестата му кора плодът е наречен на новозеланд­ската птичка киви. Той мо­же да достигне до 150 г. При това само в едно киви се съдържат от 250 до 380 мг витамин С (колкото в два портокала). А това почти покрива дневните нужди на възрастен човек. Магнези­ят, на който е богат плодът, в съчетание с аскорбинова­та киселина спомага за под­държане на сърдечните функции. Освен това регу­лира клетъчната обмяна и способства за устойчивостта на организма срещу стреса. А високото съдър­жание на калий прави ки­вито незаменимо при хи­пертония. Норвежки уче­ни установиха, че то съдейства и за изгаряне на масти-те, бло­киращи артерии­те, с кое­то се сни­жава ри­скът от образу­ване   на тромби и от инфаркт и ин­султ. Препоръката им е да се ядат дневно по 2-3 плода.

Освен че е полезно, киви­то има и много приятен вкус. То намира приложе­ние не само в приготвянето на десерти, но и като съ­ставка на различни апетит ни разядки и ос­новни ястия. Предлагаме ви няколко ориги­нални идеи с не­говото участие.

Салати.

Много атрактивна и на вид, и на вкус е "Малахитов пръстен ". За нея оформете като пръстен смес от 200 г настърган твърд кашкавал, 80 г ста­фиди без семки, накиснати в гореща вода, после изми­ти и подсушени, 80 г счука­ни орехови ядки, 2-3 скилидки счукан чесън, 75 г майонеза и щипка смлян черен пипер. Пръстена по­ръсете с кубчета от 2 твър­до сварени яйца и 1 сварен морков, залейте го с още толкова майонеза и накрая го посипете с кубчета от 3 обелени кивита. За сала­тата от сьомга и киви напръскайте 500 г филе от сьомга с лимонов сок, посо­лете го на вкус и го изпър­жете в олио. В сервирна чи­ния наредете 4 домата, раз­делени на едри резени, от­горе сложете 4 обелени ки­вита, оформени на колелца, върху тях - 2 глави стар лук, наряза­ни на пръ­стени, и 2 чу­шки - на сламки. По­ръсете със ситно наря­зани 1-2 стръка   зелен лук. Върху това канапе поставете изпържената риба. Полейте със смес от 4 с.л. лимонов и 4 с.л. порто­калов сок, 2 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус.

Шишчета от пушена ри­ба.

За 12 порции ви трябват: 2 филета от пушена скумрия, 3 киви­та, 2 ябълки, сок от 1/2 лимон, 3 мандарини, 6 ли­ста от зелена са­лата. На шишче­та нанизвайте кубчета от рибе­ното филе, като ги редувате с куб­чета от киви, куб­чета ябълки, напръскани с лимоновия сок, и резенче­та мандарини. Отделно поднесете сос, приготвен от 1,5 чаша майонеза, 1 с.л. готов хрянов сос с оцет, 2 с.л. накълцан копър и червен пипер на вкус.

Свинско печено с киви.

Обелете 4 кивита и ги наре­жете на резенчета. Част от тях намачкайте на пюре и смесете с 2 с.л. накълцан пресен босилек или 1 ч.л. сос песто. В парче свинско месо (около 1 кг) направе­те нарези и сложете в тях по резенче киви. Покрийте месото с пюрето от киви и босилек. Завийте го с фолио и го дръжте в хладил­ника 2 часа. После го натрийте със сол и черен пи­пер, увийте го в алуминие­во фолио, намазано с мас­ло, и изпечете във фурната на 200 гра­дуса до готовност. Махнете фолиото и  печете месото още    ня­колко ми­нути - до червена коричка. Серви­райте го, нарязано на филии и укра­сено с резенчета киви и стръкчета босилек.

Сос от киви за месо.

На­режете 600 г свинско на 8 парчета, изпържете го в олио, поръсете със сол и черен пипер. В 1 с.л. олио задушете 2 наситнени гла­ви лук. Налейте 100 мл по­ртокалов сок, 3 ч.л. захар и 6 с.л. бяло вино. Варете соса, докато намали обе­ма си с 1/3. Добавете сол, черен пипер и 3 кивита, намачкани на пюре. В со­ка, останал от пърженето на свинското, сипете 250 мл месен бульон и щом кипне, налейте на тънка струйка 2 ч.л. нишесте, размито с вода. Бъркайте енергично. Добавете соса от кивито.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст