Начална страница | Кухня | СОЛЕНИ ИЗКУШЕНИЯ С ТЕСТО И ОЩЕ НЕЩО

СОЛЕНИ ИЗКУШЕНИЯ С ТЕСТО И ОЩЕ НЕЩО

image

Те са за лека семейна вечеря или добро мезе към вино и бира…,

ако ви дойдат при­ятни гости. Продукти за тях има през все­ки сезон - зеленчуци, шунка, месо... И пре­ди всичко различните сирена.

Пита със зеленчуков пълнеж

Продукти за тестото: 250 г брашно, 1/2 кубче мая, 2 суп. лъжици разтопено масло, 150 мл хладко мляко, сол, мазнина за формата; за глазурата: 1 жълтък и 1 суп. лъжица мляко; за пълнежа: 500 г зе­ленчуци (моркови, тиквички, праз), 1 глава лук, 1 суп. лъжица масло, 1-2 яйца, 2 суп. лъжици галета, 2 суп. лъжици сметана, 100 г настъргано сирене. черен пи-пер, сол.

Приготвяне: От брашното, в маята,'мляко-то и солта омесваме тесто, оформяме го на топка, покриваме и оставяме да втаса. Измитите и почистени зеленчуци нарязваме на малки парчета, накълцваме лука. В загрято олио леко запържваме лука със зеленчуците и ги оставяме да изстинат. Яйцата, галетата, сметаната и сире­нето смесваме, посоляваме и поръсваме с пипера. Втасалото тесто разделяме на две части в съотно­шение 2:1. По-голямата разточваме и поставяме върху дъното на формата, но така, че тестото да не излиза вън от краищата й. С вилица го бодваме тук-там. Зеленчуковия пълнеж разбъркваме със смес­та със сирене и равномерно разпределяме върху тес­тото. Останалата част от тестото разточваме върху фолио, за да пренесем лесно кората и да я по­ставим върху плънката. С вилица притискаме краи­щата, за да се слепят с долното тесто, а в средата няколко пъти внимателно бодваме с вилица. Намаз­ваме с разбития жълтък и мляко за глазура. Печем 1 час при 160 градуса в предварително загрята фурна. Като пълнеж можем да използваме домати и чушки.

Малки пици със сирене и бекон

Продукти за тестото: 200 г брашно, 1 яйце, 100 г омекнало масло, щипка сол; за пълнежа; 100 г бекон, 2 яйца, 150 мл хладка вода, 200 г настъргано сирене, 1 домат, черен пи­пер, сол.

Приготвяне: От всички продукти замесваме гладко тес­то. Разде­ляме го на 6 питки и ги слагаме в намазани­те формички. Всяка поръсваме с дребно нарязан бекон. Яйцата разбиваме с мляко­то, подправяме със сол и пипер, добавяме сиренето и заливаме със сместа питките. В средата на всяка поставяме резен домат. Печем 30 минути в предва­рително загрята на 160 градуса фурна.

Колач с броколи

Продукти за тестото: 1/2 кубче мая, 1 ч. лъжичка захар, хладка вода, 300 г брашно, 100 г мас; за пълнежа: 1 глава лук, 250 г шунка, 400 г броколи, 4 домата, 1 чушка, 100 мл сметана, 2 яйца, 150 г на­стъргано сирене, черен пипер, сол.

Приготвяне: В купа надробяваме маята, доба­вяме захарта, малко хладка вода и изчакваме да вта­са. След това добавяме брашно, сол, мас и още толкова во­да, колкото е необходимо, но пак хлад­ка. Омесваме гладко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса. След това разточваме тесто­то и го прехвърляме в четвъртита плитка тава с покрито с хартия за печене дъно. Отгоре ръсим дребно нарязания лук, шунката - на кубчета, бланшираните броколи, доматите и чушката - на ко­лелца. Разбиваме сметаната с яйцата, половина­та настъргано сирене, посоляваме, поръсваме с пипера и заливаме колача със сместа. Печем 50 мин в предварително загрята на 160 градуса фурна. Малко преди да е готов, поръсваме с останалото настъргано сирене и оставяме във фурната, дока­то повърхността стане златиста.

Пикантна гарнирана пита

Продукти за тестото: 200 г брашно, 100 г мас­ло, 1 яйце, сол; за пълнежа: 1 връзка пресен лук, 50 г извара, 250 г шунка, 200 мл сметана, 2-3 яйца, 50 г настърган ементал (кашкавал), щипка индийско орех­че, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне: В купа омесваме тесто от всички съставки. Оформяме като топка, слагаме я в найлоно­ва тор­бичка и оставяме 20 мину­ти да по­чине. По­чистваме пресния лук, изми­ваме и нарязваме на кръгчета, стриваме скилидки-те чесън, добавяме нарязания магданоз и леко задушаваме. Оставяме да изстине. Смесваме изва­рата с нарязаната на кубчета шунка, сметаната, яйцата, сиренето, задушената смес и накрая - индийското орехче. Разточваме тестото или раз­тегляме равномерно с ръце и покриваме с него на­мазаната форма, бодваме тук-там с вилица. Сип­ваме пълнежа върху тестото и печем в предвари­телно загрята на 160 градуса фурна около 50 ми­нути. Украсяваме с листенца мента и други зеле­ни подходящи подправки, ако имаме подръка.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст