Начална страница | Кухня | НЕЩО РАЗЛИЧНО В МЕНЮТО

НЕЩО РАЗЛИЧНО В МЕНЮТО

image

Ориз с шунка и чесън по китайски…

Продукти за 4 порции: 200 г дългозърнест ориз (например басмати), 2 с.л. олио, 1 глава кромид лук, ситно нарязана, 2-3 скилидки чесън, 4 филии шунка, 8 с.л. замразен грах, 4 пера зелен лук, щипка лют червен пипер, 4 яйца, соев сос, пресен кориандър или магданоз.

Приготвяне: Сварете ориза, отлейте останала­та вода, измийте го и го отцедете. Сгорещете олиото на силен огън. Пър­жете стария лук 1 мин., до­бавете окълцания чесън и гответе същото време. Си­пете наситнената шунка и граха, пържете ги и тях 1 мин. Още толкова задуша­вайте ситно нарязания зе­лен лук и червения пипер, добавени към ястието. На­лейте разбитите яйца и ги дръжте пак за минута. На­края прибавете малко соев сос. Готовото ястие поръсете с наситнената зелена подправка.

Запечени яйца с гъби, бекон и лук

Продукти за 4 порции: 6 ивици бекон, 8 гъби, 1 глава червен лук, ситно нарязана, 1 -2 с.л. зехтин, 8 яйца, 8 ч.л. сметана.

Приготвяне: загрейте фурната до 200 градуса. Изпечете бекона на грила, докато стане хрупкав. На­режете гъбите на тънки филии и ги изпържете за­едно с лука в зехтина до омекване.

Разпределете гъбите с лука по 4 гювечета. Във всяко сипете по 2 разбити яйца. Разбъркайте добре всичко. Добавете по 2 ч.л. сметана. Подправете на вкус със сол и смлян черен пипер. Запечете във фур­ната, докато яйцата ста­нат готови. Нарежете бе­кона на парченца и поръ­сете ястието с тях. Подне­сете с препечени филии хляб.

Таралежени кюфтета

Продукти: 500 г кайма, 1 глава кромид лук, 2-3 скилидки чесън, 1 яйце, 1 ча­ша дългозърнест смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Омесете каймата със ситно наряза­ния лук, счукания чесън и яйцето. Подправете я на вкус със сол и черен пипер. Оформете от нея доста­тъчно големи топчести кюфтета. Оваляйте ги добре в суровия ориз.

В широка тенджера на­лейте малко вода или прясно мляко. Наредете вътре таралежените кюфтета - желателно на един пласт. Захлупете съда и задушавайте ястието око­ло 30 мин. - до готовност. Към края на готвенето налейте в тенджерата малко сметана.

Месно руло с гъби

Продукти за 10 порции: 1 кг кайма, 2 филии от сух хляб - без корите, 1 чаша прясно мляко, 2 сурови и 6 твърдо сварени яйца, 2 глави кромид лук, 2 моркова, 2 корена от пащърнак, 500 г гъби, 2 с.л. краве масло, 3 кисели краставички, 250 г майонеза, 200 г твърд кашкавал, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Накиснете хляба в млякото, отцедете го, добавете го към кайма­та и ги смелете. Подправе­те каймата на вкус със сол и черен пипер, добавете суровите яйца и я омесете добре.

За плънката нарежете на ситно лука, морковите, пащърнака и гъбите. Из­пържете ги в маслото. Сварете яйцата и краставичките нарежете на мал­ки кубчета.

Върху намокрено про­зрачно фолио разстеле­те каймата и я оформете на правоъгълник. Намажете я с 1/2 от майонеза­та и я посипете с 1/3 от настъргания кашкавал. Наредете пласт от коре­ните и гъбите, после от яйцата, а отгоре - от кра­ставичките. Поръсете с 1/ 3 настърган кашкавал. Завийте каймата с пълне­жа на руло. Поставете ру­лото в намаслена тава, намажете го с майонеза­та и поръсете с останалия кашкавал.

Печете 40 мин. 70 градуса.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст