Начална страница | Кухня | ВКУСНИ ПРЕДПРОЛЕТНИ ЯСТИЯ

ВКУСНИ ПРЕДПРОЛЕТНИ ЯСТИЯ

image

Зеленчукова супа с къри…

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 2 средно го­леми моркова, 1 глава лук, 400 г обезкостено пилешко месо, 3 с. л. олио, 1 равна с. л. къри на прах, 600 мл зе­ленчуков бульон от кубче, 1/3 ч. л. изсушена мента, 200 мл кисело мляко, че­рен пипер, сол.

Приготвяне: Обелете картофите, остържете морковите, измийте ги и ги нарежете на дребно. Почи­стения лук оформете на по-едри парчета. Измийте пилешкото, подсушете го и го нарежете на кубчета. В тенджера сгорещете олио­то. Изпържете в него месо­то и лука за 3-4 мин. Изва­дете го с решетеста лъжи­ца и го сложете в чиния. В същата мазнина изпърже­те картофите и морковите за 4 мин., като ги разбърк­вате непрекъснато. Поръсете ги с черен пипер и сол. Добавете кърито и разбър­кайте. Залейте с горещия бульон и варете 15 мин. Върнете пилешкото в тен­джерата и гответе още 6-7 мин. Разбъркайте кисело­то мляко с ментата. Разлейте супата по чиниите. Във всяка разпределете от киселото мляко и поръ­сете с леко със сол.

Оризова салата

Продукти за 4 порции: 200 г ориз, 8 листа маруля, 1 голяма глава червен лук, 1 консерва царевица, 2 моркова, 1 тиквичка, 200 г сирене, бел. зехтин, 4 с. л. лимонов сок, 5 с. л. кисело мляко, 2 ч. л. горчица, щип­ка захар, черен пипер, сол.

Приготвяне: В тендже­ра кипнете 1,5 л подсоле­на вода. Изсипете в нея ориза и го сварете до го­товност. Отцедете говгевгир и го облейте със студе­на вода. Оставете го да се отцеди. Измийте листата маруля и ги подсушете. За­стелете с тях салатиера. Обелете лука и го нарежете на тънки кръгчета. От­цедете царевицата. Почи­стете морковите и тиквич­ката, измийте ги и ги на-стържете на едро ренде. Нарежете сиренето на куб­чета. В дълбок съд сипете царевицата, морковите, тиквичката, лука и ориза. Разбъркайте ги и сипете в салатиерата. Отгоре наре­дете сиренето. В купичка смесете зехтина с лимоно­вия сок и киселото мляко. Добавете горчицата, за­харта, черен пипер и сол. Разбъркайте много добре и залейте салатата.

Телешко с целина

Продукти за 4 порции: 700 г обезкостено крехко телешко месо, 2 средно го­леми глави лук, 1 средно голяма глава целина, 1 стрък праз,1/2ч.л.изсушена мащерка, стрък изсушен розмарин, 60 г масло, 300 мл телешки бульон, 100 мл сметана, 1/2 с. л. брашно, черен пипер, сол.

Приготвяне: Измийте месото и го подсушете. Оформете го на кубчета. Обелете лука и го нареже­те на по-едри парчета. Обелете целината, измий­те я и я нарежете на кубче­та. Почистения праз офор­мете на кръгчета. В тен­джера сгорещете маслото. Изпържете в него месото при непрекъснато бърка­не, докато се позачерви от всички страни. Поръсете го с черен пипер и сол на вкус. Добавете лука, праза и це­лината. Гответе продукти­те 10-ина мин. и ги залейте с горещия бульон. След ка­то кипне, варете на тих огън 55 мин. 15 мин. преди да приключи готвенето, добавете мащерката и роз­марина. Поръсете леко с черен пипер и сол. Добавете сметаната След като кипне, сипете брашното и разбъркайте. Гответе ястието няколко минути, докато се посгъсти. Гарни­райте го с картофено пюре.

Запеканка с кашкавал

Продукти за 4 порции: 300 г къси макарони, 1 го­ляма глава лук, 40 г масло, 200 г шунка, 300 мл смета­на, 4 жълтъка, 250 г на­стърган кашкавал, 4 стръ­ка зелен лук, 5-6 стръка магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода според указанието на опаковката. През това вре­ме обелете лука и го наре­жете на ситно. Оформете шунката на малки кубчета. Настържете кашкавала на едро ренде. Почистете зе­ления лук и го нарежете на тънки кръгчета. Измийте магданоза и го накълцайте на дребно. Изсипете ма­кароните в гевгир и ги от­цедете. В дълбок тиган сгорещете маслото. Из­пържете в него лука до прозрачност. Добавете шунката и гответе при не­прекъснато бъркане, до­като се зачерви. Добаве­те макароните и разбър­кайте. Поръсете с черен пипер и сол. Разбъркайте отново и свалете съда от огъня. Намажете с мазнина форма за печене. Из­сипете в нея макаронена­та смес и подравнете. Разбъркайте сметаната с жълтъците. Добавете кашкавала и бъркайте, докато получите едно­родна смес. Изсипете я върху макароните и под­равнете. Поръсете леко с черен пипери сол.Печете ястието 20 мин. в средата на сгорещена до 190 гра­дуса фурна. Извадете го и го наръсете със зеления лук и магданоза.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст