Начална страница | Кухня | МАРОКАНСКИ ПОДПРАВКИ ЗА БЪЛГАРСКИ ГОЗБИ

МАРОКАНСКИ ПОДПРАВКИ ЗА БЪЛГАРСКИ ГОЗБИ

image

Звучи екзотично, но ние си ги знаем отдавна,…

сега само ви напомняме коя в какво да ръснете, за да не прекалите.

Кимион

Тази е една от най-използваните подправки в мароканската кухня. Силният аромат има лека нотка на анасон и лимон, фините зелено-кафяви семена на кимиона се ползват за ароматизиране на различни видо­ве хляб. В мляно състояние се пред­почита при приготвени на барбекю меса (шишчета, пържоли), кускус, маринати. Вкусът му се връзва с ли­мона и подсилва отлично соса за риба. Влиза и в състава на различни сладкарски продукти. Както при всички подправки, внимавайте в до­зировката и използвайте кимиона най-добре в края на готвенето, за да се запази ароматът му.

Канела

Мароканците я обожават заради сладкия деликатен вкус. Във форма­та на пръчици, кори или на прах, канелата ароматизира десерти и ос­новни ястия в мароканската кухня със сладък привкус (риба с фурми, агнешко с кайсии). Пръчиците в бу­льона подсилват варения кускус, как­то и аромата на салатата с портока­ли. Влиза в състава на плънката за печени птици.

Шафран

Тази подправка е една от най-скъпите, тъй като се използват оранжево червените й плодници, събира- ни на ръка. Има силен аромат и вкус, придава златист вид на омлета с кар­тофи, на пълнените тиквички, рибни­те кюфтета, супите или хляба. Във вид на прах може да се смесва с по­евтини подправки.

Джинджифил

Една от първите подправки, дош­ли в Мароко от Китай. Най-разнооб­разно разклонените му грудки са пи­кантни, с вкус на лимон, леко парли­ви. За да се използват, трябва да се обелят корените и да се настържат (нарежат). За подправка на яденето

е достатъчно количество, побрало се на върха на ножа. В прясно състояние джинджифилът е най-ароматен. Използва се и във вид на прах за консервиране, мариноване, в слад­карството, в рибни ястия и варени храни на слаб огън. Обича компанията на канелата и бадемите при приготвяне на слад­киши, като им придава деликатен лимонов вкус.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст