Начална страница | Кухня | ВКУСОТИИ СЪС СПАНАК И КОПРИВА

ВКУСОТИИ СЪС СПАНАК И КОПРИВА

image

Яйца, пълнени със спанак …

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 500 г спанак, 100 г сирене, 60 г масло, 3-4 скилидки чесън,  сол, черен пипер, 2 с. л. брашно, 1 чаена чаша прясно мляко, копър.

Спанакът се измива, почиства и нарязва на ситно. Задушава се за десет минути само със сол. Отцежда се и се смесва със смачкания чесан, 1 /3 от маслото и копъра. Яйцата се сваряват, така че да са твърди (10-12 мин). След това се изстудяват, обелват и разрязват по дължина. Изваждат се жълтъците им, които се размесват с натрошеното сирене и спанака. Половинките белтъци се пълнят със спаначената смес. С останалото масло и брашното се приготвя светла запръжка, разредена с прясно мляко. В плато се , нареждат пълнените яйца, поливат се със соса и се поръсват с магданоз и черен пипер.

Салата от спаначени стъбълца

Продукти за 5 порции: 1 кг стъбълца от спанак, сол

За заливката: 1 чаена чаша кисело мляко, 5 с. л. олио, 3 скилидки чесън, 2 с. л. счукани орехи, оцет, копър, 4-5 цели орехови ядки.

Стъблата се измиват и се сваряват в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се и се заливат с приготвената от съответните продукти заливка. Салатата се украсява с орехи и копър.

Чорба от коприва с картофи и царевица

Продукти за 4 порции: 200 г коприва, 300 г картофи, 300 г царевица от консерва,150 г кромид, 50 г листа от целина, 20 г доматено пюре, 50 г масло, сол, 1/2 лимон.

В 1 /2 литър вода се слагат обелените и настъргани картофи, ситно нарязаната коприва, царе­вицата и нарязаната на ситно целина. Отделно в маслото се задушава ситно нарязаният лук, слага се доматеното пюре и получената запръжка се прибавя към врящите зеленчуци. Чорбата се вари на умерен огън. Накрая се посолява и се добавят малки парченца лимон без кората.

Мусака със спанак

Продукти за 4 порции: 500 г телешка кайма, 1 кг сварен спанак, 2 с. л. масло, 1 глава кромид, 1 с.л. доматен сок, 3 скилидки чесън, смлян черен пипер, сол, червен пипер, индийско орехче.

Каймата се запържва със ситно нарязания лук, чесъна, доматения сок и подправките. Добавя се 1/2 чаена чаша вода. В тавичка се разстилат ред спанак, ред кайма до изчер­пване на продуктите, като се завършва с кайма. Ястието се пече на 180 градуса. По желание малко преди да се извади от фурната, се поръсва с настърган кашкавал.

Коприва с макарони

Продукти за 6 порции: 1 кг коприва, 160 г масло, 250 г макарони, сухар, 200 г кашка­вал, 6 яйца, 700 мл прясно мляко, индийс­ко орехче.

Копривата се изчист­ва и попарва. Задуша­ва се в половината от маслото. Сваряват се макароните и към тях се прибавя останало­то масло. В намазнена и поръсена със сухар тава се изсипват половината от коп­ривата, макароните и кашкавала. Върху тях се слага другата половина от копривата. Приготвя се заливка от яйцата, прясното мляко, солта и индийското орехче. Ястието се залива с нея, поръсва се с кашкавал и се пече в умерена фурна.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст