Начална страница | Кухня | СПЕЦИАЛИТЕТИ С ШУНКА

СПЕЦИАЛИТЕТИ С ШУНКА

image

Супа минестроне със зрял фасул…

Продукти: 200 а ситен бял боб, 1 парче шунка от бут (около 250 г), 2 моркова, половин главичка целина, 1/2 глава целина, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 домата, 500 мл зелен­чуков бульон, 20 черни маслини, олио, сол и черен пипер.

Приготвяне: От предната вечер на­киснете боба и го сварете в тенджера под налягане. На следващия ден наре­жете на кубчета морковите и целина­та, както и лука, нарязан на ситно. На­кълцайте и листата от целина, задуше­те зеленчуците в тенджера с 3 лъж. олио. Прибавете настъргания на рен­де чесън, изцедения боб и залейте със зеленчуковия бульон. Овкусете със сол и черен пипер и варете 20 мин на тих огън. Прибавете маслините без костилките, нарязаната на кубчета шунка и доматите на по-едри парчета. Гответе още поне 15 мин. Сервирайте в дълбок супник и гарнирайте със стръкчета магданоз.

Солена пита

Продукти: 1 пакет бутер-тесто, 300 г шунка, 40 г пушено сирене, 200 г сме­тана, 100 г гъби, 3 яйца, 50 г настърган кашкавал, масло, сол и черен пипер.

Приготвяне: Разстелете бутер-тестото в тавичка с борд. Отделно задушете сит­но нарязаните гъби в тиган с малко масло. Дръпнете от огъня. Разбъркайте сметана­та с настърганото пушено сирене, прибавете разбити­те яйца, малко сол и черен пипер. На дъното на тавата с тестото сложете задуше­ните гъби, отгоре нарязана­та на ивички шунка и смета-нено-яйчената смес. Поръ­сете с настъргания кашка­вал и печете половин час в предварително загрята до 210 градуса фурна.

Картофи на фурна

Продукти: 8 средно го­леми пресни картофа, 8 филийки шунка, няколко да­финови листа.

Приготвяне: Измийте доб­ре картофите във вода и остържете внимателно коричката им. Увийте ги в лист фо­лио и ги печете около 15 мин в предварително загрята до 210 градуса фурна. Изваде­те и оставете да изстинат. Всеки картоф увийте з тънка филийка шунка и подредете "вързопчетата" в намаслен стъклен гювеч. Между кар­тофите поставете по едно дафиново листо. Запечете във фурната, докато шунковата обвивка придобие ху­бав златист цвят.

„Портфейли” от пилешки /пуешки/ филета

Продукти: 4 дебели пи­лешки (пуешки) пържоли, 8 тънки правоъгълни филийки шунка, сол, пипер, мас­ло, 50 мл бяло вино.

Приготвяне: Всяка една от пържолите разрежете на три тънки листа, без да ги отделяте един от друг (като ветрило). Напъхайте във всяка една от гънките парче шунка, така се полу­чава троен сандвич, фик­сирайте с клечки за зъби и изпържете в малко масло за около десетина минути.

Овкусете със сол и с черен пипер. В останалата маз­нина от готовите пържоли сипете 50 мл бяло вино и разбъркайте соса. Залейте месото и сервирайте с гар­нитура задушен грах или зелен фасул.

Телешко филе с шунка

Продукти: 1 парче те­лешко контра филе (около килограм), 200 г пражка шунка, 100 мл бяло вино, 100 г замразен грах, 3 мор­кова, 1 бяла ряпа, 1 глава лук, масло, магданоз, сол ' и черен пипер.

Приготвяне: Нарежете шунката на малки кубчета и шпиковайте с тях контра филето. Изпържете в тиган с олио и ситно наря­зания лук. Овкусете със сол и черен пипер и за­лейте с виното. Задуша­вайте около 1/2 час. През това време обелете и на­режете на малки кубчета ряпата и морковите. Сва­рете ги в малко вода с бучка масло. Сварете за 5 мин и замразения грах. Отцедете. Прибавете зеленчуците в тенджерата към месото, пуснете бучка мас­ло и задушавайте още десе­тина минути. Сервирайте в продълговата чиния, като разположите месото върху канапе от зеленчуци. Реже­те на филии. Украсете с клонки магданоз.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст